Shares

După o zi de pauză în care am scăpat de mutrele şi declaraţiile politicienilor, alegerile de astăzi ni-i readuc pe ecranele televizoarelor, pe undele radio şi în ziare. O fac, fără excepţie, într-un mod tâmp.

Cu declaraţii preluate de la unul la altul în ultimii 20 de ani şi în care limba de lemn bate toaca. În faţa camerelor de luat vederi şi a aparatelor foto, acolo unde se simt ca peştele în apă, ne anunţă cu nonşalanţă că au votat pentru ”reformarea clasei politice”, pentru „stabilitate”, „continuitate” sau „schimbare”, în funcţie de poziţia partidului pe care-l reprezintă.

Dacă ar fi sinceri, politicienii noştri, inclusiv cei din Suceava, ne-ar spune că au votat pentru a-şi menţine privilegiile sau pentru a ajunge la „mălai”. Asta e tot ce-i interesează, iar de-a lungul timpului unii dintre ei au mai debordat de sinceritate şi au spus exact ce anume urmăresc. „Marş de la ciolan, că acum suntem noi la putere”, este o replică aproximativă în care parlamentara unui partid din România, numele lui chiar că nu mai contează, exprimă filozofia actualei clase politice.

alegator suceava

Declaraţiile de la ieşirea de la urne cu „reformele” şi „schimbările” mi se par o sfidare a bunului simţ. Fiecare dintre politicienii locali care au dat sau se pregătesc să cuvânte astăzi astfel de mesaje sunt nişte mincinoşi ordinari. În ultimii 20 de ani au fost la putere, singuri sau împreună, şi nu au schimbat absolut nimic. Mai mult, au dus corupţia la rang de politică de stat. Au reînviat politica anilor 1950, când se făceau dosare politice. Şi nu doar atât. Au şi perfecţionat-o folosindu-se de mijloacele de informare în masă, televiziuni, ziare şi internet. În replică, educaţia, baza unei societăţi corecte, a decăzut dramatic. Şpaga este cuvântul de ordine în sistemul educaţional din România anului 2009. Rucsacurile cu care elevii, tinerii pleacă în viaţă sunt doldora de cuvinte gen „şpagă”, „copiat”, „aranjament” etc.

Asta ne-a adus clasa politică din România în cei 20 de ani. Chiar dacă am o mare lehamite pentru tot ce se petrece, am fost astăzi să votez. Şi nu din respect pentru politicieni, ci pentru acei oameni care au murit în 1989.