Shares

România este ţara tuturor posibilităţilor. E un lucru dovedit, iar cu fiecare zi care trece sunt convins tot mai mult de această axiomă.

Ultima mostră mi-a fost trimisă ieri după-amiază. Fotografia vine din Gara Burdujeni, unde un grup de ţigani, da, ţigani, pentru că romi este un cuvânt inventat de unii, a întins masă mare. Nu au făcut-o direct în parcarea gării, printre maşini, ci acolo unde le place lor mai mult, în natură. Cineva a avut prezenţa de spirit să-i fotografieze.

Nu a avut curajul să se apropie de ei prea mult, dar chiar şi aşa imaginea surprinsă este concludentă vizavi de gradul de civilizaţie, mai bine zis involuţie, la care am ajuns. Nu ştiu de unde or fi avut ţiganii mesele pe care şi-au aşezat mâncarea şi băutura din care s-au ospătat, dar nu mă îndoiesc că au fost ajutaţi de vreun binevoitor, proprietar de crâşmă de prin apropiere. Aşa cum este firesc pentru România şi Suceava zilelor noastre, nici măcar un poliţist de la Transporturi Feroviare, poliţist comunitar sau poliţist de la Ordine Publică nu a fost prin zonă. Nu pentru a-i amenda pe ţigani, ci pentru a-i păzi ca nu cumva să fie deranjaţi de la masa copioasă de prânz.