Shares

O parte dintre primarii aleşi prin comunele sucevene sunt într-o campanie electorală permanentă. Nesimţirea acestora nu are limite, iar lacunele legislative sunt speculate la maxim.

Fără să ai vreo legătură cu localitatea respectivă îţi dai seama imediat de coloratura politică a primarului. Şi nu mă refer aici la afişele electorale lipite pe toţi copacii, gardurile şi clădirile, ci la o serie de materiale publicitare mult mai evidente. Bannerele “uitate” de primarii în funcţie, prin mai multe zone ale comunei pe care o conduc, sunt un mijloc de propagandă electorală eficient în orice perioadă.

Se lucrează astfel la subconştientul cetăţeanului de rând, căruia i se induce ideea că acel partid este veşnicul câştigător al alegerilor din respectiva comună.

Nesimţirea este la fel de mare atât în rândul “roşilor”, cât şi printre “portocalii”. La Ostra, de exemplu, prin comună stau agăţate mai multe bannere cu PD-L, semn că primarul de aici are carnet de partid portocaliu. În afara bannerelor cu sigla şi mesajul partidului, primarul “a uitat” unul cu chipul lui şi al preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava Gheorghe Flutur. Măcar de l-ar schimba, nu de alta dar din cauza calităţii proaste a materialului folosit, primarul din Ostra şi preşedintele CJ Suceava arată de parcă vin dintr-o altă epocă.

banner pdl

Nici social-democraţii nu sunt datori la acest capitol. La Breaza, primarul are carnet de partid semnat de Gavril Mîrza, şeful organizaţiei judeţene a PSD Suceava. În semn de recunoştinţă, primarul din Breaza a omis să mai dea jos de pe stâlpi bannerele care îi îndeamnă pe localnici să afle cât de avantajos este să-ţi pui ştampila pentru PSD.

banner psd

Din păcate, nesimţirea acestor primari nu poate fi sancţionată în nici un fel. Legea electorală nu prevede sancţiuni pentru acest tip de campanie electorală. Parlamentarii au lăsat totul la mâna primarilor, iar moralitatea unora dintre ei a rămas la nivelul cel mai de jos.