Shares

Când mă uit la fotografia de mai jos am impresia că personajul de lângă bicicletă a depus un efort suprauman.

Transfigurat şi nebărbierit, Neculai Barbă pare fugit de la ospiciu. Aparenţele înşeală însă, iar consilierul personal al preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava s-a obosit pentru o cauză nobilă. Este vorba de promovarea Bucovinei pe plan european şi naţional.

Iar pentru a atrage atenţia asupra zonei şi pentru a aduce pelerini pe la mănăstirile vechi de câteva sute de ani, Neculai Barbă a promis acum vreo jumătate de an că va merge pe jos de la Viena până la Putna.

Badea Cârţan în variantă modernă nu s-a ţinut de cuvânt. Călătoria sa de o lună de zile s-a scurtat brusc, instantaneu şi deodată.

De fapt, totul a fost o farsă ordinară. Cu câteva zile înainte de plecarea spre Viena, Barbă a anunţat că va merge parţial pe jos, parţial cu bicicleta. În final a mers mai mult cu maşina, iar scurtele momente în care a urcat pe bicicletă au fost acelea când a ajuns în oraşe mai importante de pe traseul spre casă.

Iar când a fost nevoit, totuşi, să urce pe bicicletă, pentru a da bine în poze, aproape că şi-a dat şi sufletul.

Decât să se fi obosit până la Viena, consilierul personal Neculai Barbă mai bine o lua la pas prin parcul Şipote pentru a vedea mizeria şi buruienile care cresc peste tot. Ar fi putut scrie un raport stufos cu observaţiile sale şi cu soluţii pertinente.

Ori, poate Cetatea de Scaun şi împrejurimile acesteia nu sunt considerate obiectiv turistic şi nu merită efortul de a fi aranjate cât de cât. Şi câte mai sunt de făcut prin acest judeţ pentru a-i primi pe turişti în condiţii decente. Apropo, domnule Barbă, s-a văzut din maşină că drumul european 576, ăla care vine dinspre Tihuţa spre Suceava, ăla modernizat recent şi inaugurat de nu ştiu câte ori, începe să aibă tot mai multe gropi? Dacă turiştii îşi vor rupe maşinile pe acolo o să-i mai vedeţi prin Bucovina?