Universitatea din Suceava, cartea de vizită a oraşului

Etichetată de unii drept „fabrică de şomeri”, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava este totuşi emblema unui oraş în agonie. Într-un oraş unde singura industrie e reprezentată de mall-uri şi magazine, Universitatea a cunoscut o dezvoltare nebănuită.
Recunosc că sunt printre scepticii care nu au văzut cu ochi buni facultăţile de la Suceava. Îmi era greu să cred că vor reuşi să se impună cu cadre didactice aduse de la licee sau cu profesori de duminică aduşi de la Iaşi, Galaţi sau mai ştiu eu unde.
Şi totuşi. Goana după o diplomă a generat o adevărată pasiune pentru instituţiile de învăţământ superior. Iar Suceava a profitat din plin de noua modă, aceea de a fi licenţiat, masterand şi doctorand.
Numărul studenţilor a crescut mereu, la fel cum s-a lărgit şi scala facultăţilor. Cele mai multe locuri sunt plătite cu bani serioşi, şi nu mă refer aici doar la taxa anuală, ci şi la alte taxe colaterale, cum ar fi lucrările unor cadre didactice, restanţe etc.
Profesorii şi-au tras şi ei partea lor, şi ridică salarii chiar şi de 250 de milioane de lei vechi lunar.
Dar, pe lângă aceste aspecte care deranjează există şi o parte bună. Aceea că sumele colosale adunate de-a lungul timpului nu s-au dus pe apa sâmbetei. Au fost investiţi, cel mai adesea cu cap şi chibzuinţă.
S-au ridicat noi săli de curs, amfiteatru, cămine noi, cantina a fost modernizată şi transformată în restaurant unde mănâncă de la poliţişti, medici şi până la silvicultori, ziarişti sau directori de instituţii, iar lista ar putea continua.
Şi lucrările continuă pe mai multe fronturi la Universitate, iar dacă proiectul de circa 300 de milioane de euro se va concretiza, cu siguranţă că se poate vorbi de o instituţie cu cei mai buni manageri.
Cum altfel ar putea fi catalogaţi aceşti oameni, de vreme ce mai marii oraşului şi judeţului nu au fost capabili să ridice o sală polivalentă pentru sport sau un bazin olimpic, dar conducerea Universităţii Ştefan cel Mare este aproape de a realiza acest proiect.
Ca dovadă că a devenit centrul judeţului, Universitatea din Suceava s-a transformat în loc de pelerinaj pentru politicienii veniţi pe aici în campanie sau cu alte ocazii. Instituţia este prezentată ca un ou de aur de autorităţi, dar repet, meritele revin doar celor care au gestionat banii rulaţi de-a lungul anilor.
P.S. Sper ca acel proiect îndrăzneţ să fie realizat pentru a mai da o palmă aleşilor locali, indivizi interesaţi doar de voturile oamenilor şi nicidecum de bunăstarea acestora.