Shares

Răspunsul corect la întrebarea din titlu ar fi că timp de vreo 11 ore încă mai este Ziua Naţională a României. Ceea ce am văzut în această dimineaţă pe esplanada din faţa Casei de Cultură a semănat doar parţial cu o manifestare de bun simţ pentru o zi atât de importantă.

De ce spun asta? În primul rând pentru că slujba religioasă, parada militară, atât cât a fost ea, şi depunerea de coroane s-au derulat într-o atmosferă muncitoresc-câmpenească.

La începutul manifestărilor, în timp ce preoţii oficiau în faţa monumentului „Bucovina înaripată” slujba religioasă, muncitorii care lucrează pe strada Nicolae Bălcescu, între Casa de Cultură şi intersecţia cu McDonald’s, nu au găsit altceva mai bun de făcut decât să-şi arate hărnicia. Astfel, în anumite momente, glasurile preoţilor au fost aproape acoperite de zgomotele utilajelor.

utilaje in lucru

Înainte ca situaţia să devină de-a dreptul penibilă, admonestaţi probabil de vreun reprezentant al Primăriei Suceava, muncitorii au făcut o pauză şi nu au mai tulburat manifestările.

Nu au fost singurii cărora nu le-a prea păsat de Ziua Naţională a României. În faţa Casei de Cultură, celebrul Filuţă şi-a instalat un cort, iar oamenii săi au aprins, încă de la primele ore, focuri pentru grătar şi vin fiert.

fum de la gratare

Fumul scos de lemne s-a propagat, fireşte, spre militarii care stăteau în formaţie în faţa monumentului „Bucovina înaripată”. Cam aşa a fost sărbătorită Ziua Naţională a României la Suceava, între buldozere şi fum de grătar. A, să nu-l uit pe cel care a prezentat formaţiile militare. Deşi era vorba de numai trei unităţi, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava şi de la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, „maestrul de ceremonii” s-a încurcat de vreo două ori, bâlbâielile sale stârnind amuzament.

Şi încă un lucru care denotă că manifestările de astăzi au fost organizate în bătaie de joc. Pe stâlpii din centrul municipiului Suceava, steagurile ţării lipseau aproape cu desăvârşire.

silpi fara steaguri

Erau aruncate câteva, ici-colo, pe drumul dinspre Prefectură spre Casa de Cultură. Dar chiar şi acolo unde acestea erau amplasate se vedea că totul s-a făcut în pripă, pentru că altfel nu s-ar justifica un drapel încurcat în fire şi cabluri. În rest, stâlpii erau plini doar cu Traian Băsescu, de parcă 1 decembrie este ziua sa şi nu Ziua Naţională a României.