Acţionarii de la Bermas, buni de plată

La Bermas sunt probleme mari. Instanţa supremă a decis că una dintre asociaţiile care controlează pachetul de acţiuni al societăţii trebuie să achite la stat o sumă considerabilă.
Mai exact, Asociaţia Salariaţialor Victoria Bermas are de plătit 5 miliarde de lei vechi, din care 3,17 miliarde de lei vechi reprezintă impozitul pe dividende, iar diferenţa majorări de întârziere şi penalităţi.
Impunerea acestor sume s-a făcut de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava, în urma unui control derulat la finele anului 2008. Cu acea ocazie, inspectorii fiscali au constatat că Asociaţia Salariaţilor Victoria Bermas a distribuit în perioada 2004-2008 dividende în valoare de 24,73 de miliarde de lei vechi. Banii au fost plătiţi prin virament bancar, fără a se reţine impozitul datorat.
Asociaţia Salariaţilor Victoria Bermas a contestat în instanţă actul de control şi suma imputată, iar la Tribunalul Suceava şi Curtea de Apel Suceava a avut câştig de cauză. Nu acelaşi lucu s-a mai întâmplat şi în recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă a decis că impozitul pe dividendele distribuite trebuia achitat.
În motivarea deciziei s-a ţinut cont de faptul că „veniturile din dividende ale asociaţiei puteau fi utilizate numai în scopul pentru care a fost constituită, respectiv în scopul achiziţionării de acţiuni, neputând fi distribuite persoanelor fizice asociate”.
Printre cei mai afectaţi de această decizie sunt fostul director general al SC Bemas SA Suceava, Constantin Gătej, directorul economic Elena Anisoi, dar şi consilierul judeţean Petru Ştirbu, omul orchestră din Consiliul Judeţean Suceava în timpul mandatelor deţinute de liderul PSD Suceava Gavril Mîrza.
Cei trei deţin controlul asupra Asociaţiei Salariaţilor Victoria Bermas, iar Gătej şi Anisoi se regăsesc şi în conducerea celeilalte structuri care controlează fabrica de bere de la Şcheia, respectiv Asociaţia Salariaţilor şi Membrilor de Conducere de la Bermas. Şi această asociaţie a distribuit dividende fără a reţine impozit, iar procesul se află în derulare la Curtea de Apel Suceava. Având în vedere precedentul creat prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, logic ar fi ca şi în această situaţie să se ajungă la obligaţia de plată pentru anumite sume de bani.