Shares

Primarul Ion Lungu, care este şi şeful campaniei electorale a lui Traian Băsescu în judeţul Suceava, a spus un mare adevăr. Şi anume că dacă actualul preşedinte al României pierde alegerile, Suceava va fi izolată.

Foarte corect, numai că această problemă trebuia să şi-o fi pus când a fugit din PNL. Nu ştiu cum l-a determinat Gheorghe Flutur să-l urmeze la nou înfiinţatul PD-L, dar pentru interesele municipiului Suceava ar putea fi o eroare cu bătaie foarte lungă.

De altfel, Lungu are în spate experienţa „izolării”. Anul trecut, când a plecat de la PNL, în timpul Guvernului Tăriceanu, municipiul Suceava a fost tăiat de la fonduri. În locul sumei de 450 de miliarde de lei vechi cât ar fi trebuit să ajungă la Suceava din partea Guvernului, s-a trimis doar a zecea parte, adică în jur de 45 de miliarde de lei vechi. Acesta a fost preţul plătit de suceveni pentru pasul făcut de Ion Lungu spre PD-L.

Un nou Guvern după 6 decembrie, cu PSD şi PNL la timonă, va avea aceleaşi efecte pe plan local. Iar gropile din cartierele Sucevei nu vor dispărea spre sfârşitul anului 2011, aşa cum se anticipează, ci prin 2015.

lungu pdl

Şi dacă plecarea lui Ion Lungu ar putea fi trecută cu vederea, nu ştiu dacă despre Gheorghe Flutur se poate vorbi în aceiaşi termeni. La liberali mă îndoiesc că mai are vreo uşă deschisă, mai ales că i-a trădat când le-a fost lumea mai dragă şi într-un moment în care deţinea funcţia de ministru al Agriculturii, poziţie din care putea ajuta mult mai concret judeţul Suceava. Cât despre o trecere la PSD, e o variantă şi mai improbabilă, ţinând cont că îl are în faţă pe Gavril Mîrza.  

Gheorghe Flutur l-a preferat însă pe Traian Băsescu, iar această apropiere periculoasă nu va rămâne fără urmări pentru întreg judeţul, în cazul în care Mircea Geoană este ales preşedinte al României.

Cât despre asigurările pe care Gavril Mîrza le dă, acestea sunt doar apă de ploaie. Mîrza ştie foarte bine că Suceava va fi copilul oropsit, iar declaraţia de acum câteva zile, „Judeţul Suceava nu este un judeţ orfan şi nu depinde de Traian Băsescu, Emil Boc sau Gheorghe Flutur”, poate fi trecută la campanie electorală ieftină.

Partea bună pentru Flutur&compania ar fi un nou mandat pentru Traian Băsescu. Ar avea un cuvânt de spus la Bucureşti, acolo de unde împart banii. Altfel, intrăm în opoziţie pentru cel puţin trei ani din cauza unor orgolii şi a unor calcule politice greşite.