Shares

Adjunctul Poliţiei Suceava, comisarul şef Viorel Onea, are rău de „proteste şi sindicate”. Chiar dacă oamenii din subordinea sa nu şi-au primit drepturile stipulate prin lege şi pun bani din buzunarul lor pentru a cumpăra carburant, Onea a trecut la presiuni şi intimidări pentru a le „sugera” să nu participe la mitingurile şi pichetările programate pentru această săptămână.

Aşa se face că ieri, în faţa sediului Prefecturii Suceava erau doar 11 poliţişti din cei peste 1.200 de salariaţi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava. Cât despre acţiunea din faţa sediului IPJ Suceava nici nu s-a mai pus problema să aibă loc, din cauza prezenţei scăzute a poliţiştilor.

Motivul lipsei poliţiştilor la mitingul de astăzi este legat de o adresă semnată de comisarul şef Viorel Onea către toate Poliţiile din judeţ. În această adresă, adjunctul şefului IPJ Suceava le-a spus şefilor din teritoriu să-i prelucreze pe subordonaţi în sensul că prezenţa acestora la acţiunile de protest nu este oportună.

Onea a venit cu argumentul că tâlhăria comisă asupra valutistului Cristian Căjvănean s-a lăsat cu critici din partea presei şi oamenii nu se simt în siguranţă.

viorel onea

Păi cum să fie asigurată liniştea şi ordinea pe străzile oraşelor şi în satele judeţului cu poliţişti care nu-şi primesc chiriile, nu au bani de benzină şi merg la intervenţii după ce alimentează maşinile din propriul buzunar. Dar, aceste lucruri nu par să-l intereseze pe comisarul şef Onea.

Cu adresa pe care a trimis-o în teritoriu, adjunctul şefului IPJ Suceava nu a făcut altceva decât să se comporte ca un vechil pe moşie. Poate din partea şefilor săi va primi laude şi felicitări că a limitat numărul poliţiştilor protestatari, dar nu în felul acesta se vor rezolva problemele acute care macină Poliţia din Suceava.

E absolut jenant ca la o astfel de acţiune să participe mai puţin de 1% dintre angajaţii IPJ Suceava şi asta doar de frica represaliilor şefilor.

De partea cealaltă, poliţiştii de frontieră s-au dovedit mult mai deschişi, iar şefii acestora nu au exercitat nici un fel de presiuni pentru a împiedica prezenţa oamenilor la acţiunile prin care nu fac altceva decât să ceară respectarea legilor acestei ţări.

Dacă în faţa Prefecturii Suceava au ajuns în jur de 20 de poliţişti de frontieră, alţi 50 au pichetat sediul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră din Rădăuţi. Asta înseamnă că 10% din cei aproximativ 700 de salariaţi ai Poliţiei de Frontieră au ieşit astăzi în stradă. Ceea ce e mult mai mult decât 1% din 1.200.