Shares

Statuia lui Petru I Muşat, domnitorul care a mutat capitala Moldovei de la Siret la Suceava, trebuie readusă acasă.

Iar acasă înseamnă centrul municipiului Suceava, acolo unde a stat timp de 35 de ani, înainte de a fi mutată pentru a nu încurca lucrările de realizare a parcărilor subterane.

Mutată acum doi ani în curtea Laboratorului Zonal de Restaurare al Muzeului Bucovinei situat vizavi de cimitirul Pacea, statuia a fost uitată acolo.

Reprezentanţii site-ului OraşulSuceava.ro şi Asociaţia Zimbrii Sucevei au observat această anomalie şi au demarat o campanie pentru readucerea monumentului acolo unde îi este locul.

Şi eu cred că această reparaţie morală trebuie făcută cât mai rapid şi ţin să-i felicit pe cei cărora chiar le pasă de trecutul şi viitorul acestui oraş.

Despre Petru I Mușat se ştie că a domnit între 1375-1391, perioadă din care datează primul document de atestare a Cetății de Scaun a Moldovei (10 februarie 1388), precum și a orașului Suceava (18 august 1388). De asemenea, Petru I Muşat este cel care a contribuit la ridicarea unor importante construcţii din secolul al XIV-lea, respectiv Cetatea de Scaun a Sucevei, Cetatea Șcheia, Curtea Domnească și Biserica Sfântul Gheorghe (Mirăuți).