Shares

Există un loc în municipiul Suceava unde salariaţii au un singur drept: de a munci. Deşi are un nume muzical, Amadeus, magazinul mixt a devenit o adevărată plantaţie, unde angajaţii sunt trataţi ca nişte sclavi.
La început, totul pare perfect. Administratorul le promite fetelor un salariu de 1.000 de lei, pe cartea de muncă şi alte facilităţi.

În realitate, lucrurile stau cu totul şi cu totul altfel, iar munca este un adevărat coşmar.
Prima surpriză apare la primul salariu, când fata angajată ca vânzătoare primeşte vreo 350 de lei. I se explică frumuşel că jumătate din salariul de 700 de lei i s-a reţinut drept garanţie.
Orice protest este tăiat direct, iar de teamă să nu rămână fără banii munciţi fetele apleacă de obicei capul şi merg mai departe.
Pe parcursul unei luni, o angajată are liber o singură duminică. În rest, munceşte zilnic câte 8 ore, în trei schimburi.
Angajatele care nu mai rezistă şi vor să plece li se comunică sec faptul că li se va reţine din salariu suma de 100 de lei, pentru a exista bani „de anunţuri la ziar pentru înlocuitoare”.
De teamă ca fetele noi să afle ce se petrece, celor mai vechi li se spune că nu îşi mai văd garanţia oprită din primul salariu.
Ca un fapt divers, în ultimii doi ani, pe la firma Amadeus, condusă de Daniel Zvonaru, s-au perindat în jur de 100 de persoane de sex feminin.

Mini Market Amadeus