Shares

Este foarte posibil ca şi după acest material să mă trezesc cu o avalanşă de puncte de vedere critice, aşa cum s-a întâmplat şi ieri când am vorbit despre cauzele la care ar trebui să se umble pentru a evita cât mai multe crime de genul celei înregistrată joi seară în Gara Burdujeni.

Ei bine, subiectul de azi are legătură tot cu acest eveniment. S-a vorbit de deficitul de poliţişti din sistem, iar în urma discuţiilor dintre sindicalişti şi premierul Mihai Tudose s-a convenit ca în cursul acestui an să fie achiziţionate 10.000 de autovehicule şi să fie angajaţi 4.000 de oameni.

Anul acesta, Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie a cerut ca minim 4.000 de oameni să fie angajaţi. Dânsul (n.a. – premierul Tudose) a fost de acord cu noi şi se gândeşte să ne dea mai mulţi”, a declarat Iulian Surugiu, liderul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie din România.

Până aici totul bine şi frumos şi sunt perfect de acord că siguranţa publică nu se poate menţine decât cu oameni.

Există o altă problemă însă. Potrivit reglementărilor actuale, orice poliţist care are 25 de ani de vechime în sistem poate ieşi la pensie. S-a întâmplat ca o grămadă de poliţişti, iar pe o mică parte dintre aceştia, la cei din Suceava mă refer, să îi şi cunosc, să fie pensionari la 48 de ani. Iar unii dintre ei, nu puţini la număr, ridică şi pensii de peste 5.000 de lei, dar asta e o altă discuţie.

politist in strada

 

Păi bine-bine. Tu, stat român, îi laşi pe aceşti oameni să iasă din sistem la vârsta la care au cea mai mare experienţă şi putere de muncă şi vei aduce 4.000 de oameni fără nici un fel de informaţie despre jungla în care vor intra.

Sunt de acord că 25 de ani de muncă, mai ales pe teren, înseamnă mult. Dar poate e mai bine să fie regândit sistemul, iar după o anumită vârstă poliţiştii cu vechime să fie retraşi la birouri pentru a ajuta de acolo cu tot ce au acumulat în carieră.

Iar până vor ajunge cei 4.000 de poliţişti „promişi” la posturi, se vor crea deja alte locuri vacante prin pensionarea celor care ating pragul minim de 25 de ani de vechime.

Şi această problemă nu este doar în poliţie, ci şi în rândul judecătorilor sau procurorilor, ca să dau doar două exemple.

Nu ştiu ce minte luminată a putut gândi o astfel de lege, dar eu o consider o frână pentru societate, pe scurt o cretinătate vecină cu sinuciderea.