Au luptat pentru Băişanu
Tentativa de îndepărtare a lui Alexandru Băişanu din fruntea organizaţiei judeţene a PNL Suceava a eşuat lamentabil.
Frământaţi de problemele apărute la nivel naţional, atât în sânul propriului partid, cât mai ales în cadrul USL, liderii PNL nu au avut timp pentru a discuta nemulţumirile de la Suceava. Aşa se face că fronda liberală împotriva lui Alexandru Băişanu s-a încheiat înainte de a începe cu adevărat.
Ba, mai mult, eu cred că Băişanu a ieşit câştigat din toată această afacere. De ce afirm acest lucru. Mai întâi pentru că şi-a identificat până la virgulă adversarii şi contestatarii de acasă. Dacă până acum mai avea ceva dubii asupra unora, în ultimele 2-3 luni a aflat exact pe cine se poate baza sau nu. Pe de altă parte, faptul că nu a fost schimbat din funcţie, idee lansată şi susţinută acerb de opozanţii săi, este un semnal clar pentru indecişi că omul are susţinere la Bucureşti, iar adversarii săi nu au fost capabili să creeze o masă critică şi să-i convingă pe liderii naţionali de necesitatea înlocuirii lui Alexandru Băişanu.
Din punctul meu de vedere e greu să formezi o echipă în jurul unor oameni care îşi urmăresc doar propriile interese. Iar cel mai bun exemplu este deputatul Dumitru Pardău. Oportunist şi aproape traseist politic, spun asta pentru că, deocamdată, a trecut doar pe la două partide politice, Pardău a fost interesat extrem de puţin de soarta PNL. Poate dacă la robinetele partidului ar fi curs apă minerală Dumitru Pardău ar fi fost mult mai activ şi mai implicat pentru cauza liberală. Cum la robinete vine apă de la ACET, interesul deputatului din zona Dornelor a fost inexistent pentru bunul mers al partidului.
Un alt opozant al lui Băişanu, primarul Marius Ursaciuc de la Gura Humorului, a preferat şi el să lupte doar pentru propriul oraş. Nu-l văd ca un lider de anvergură, gata să se implice în bătălii electorale, să se ia la trântă cu Flutur sau cu alţi adversari politici, ceea ce e un mare handicap pentru cineva care doreşte să conducă un partid de talia PNL. Nu-l pot uita pe Marius Ursaciuc când a fost invitat la o întâlnire de la Casa de Cultură organizată de USL, cred că spre finalul lui 2011, când a fost invitat să vorbească la microfon. Chiar dacă discursurile de până atunci au fost toate împotriva PDL, Marius Ursaciuc a vorbit, ce-i drept foarte frumos şi elegant, despre o cu totul altă problemă. Pentru mine a fost un semn clar că el nu doreşte să supere pe nimeni, iar în politică trebuie să faci asta măcar la nivelul declaraţiilor, chiar dacă în culise situaţia este taman invers.
Despre deputaţii Radu Surugiu şi Constantin Galan nu pot spune că m-au convins cu ceva pentru a fi liderii PNL Suceava. Primul dintre ei a ajuns la Suceava printr-un concurs de împrejurări, iar tinereţea sa nu reprezintă şi o virtute cu care se poate lăuda. Dimpotrivă. Cât despre Constantin Galan, mi-e greu să cred că un om care nu a putut câştiga o bătălie la el acasă, şi mă refer aici la preşedinţia organizaţiei municipale a PNL Rădăuţi, va putea ţine în mână o structură judeţeană, în care orgoliile, interesele şi manipulările sunt chestiuni de zi cu zi.
Nu ştiu cine va deveni preşedinte al PNL Suceava pe data de 5 octombrie, dar până acum Băişanu pare în avantaj. Totuşi, trebuie să nu uităm că meciul se termină abia după ce fluieră arbitrul.