Shares

Ultimele informaţii apărute la nivel naţional indică formarea a 10 regiuni prin noul proiect de împărţire al ţării.

Printre acestea nu se va regăsi şi Bucovina, aşa cum ne-a anunţat premierul Victor Ponta acum două săptămâni, ci altele două care să-i mulţumească pe liderii cu greutate din PSD. Concret, ar fi vorba de două regiuni în zona centrală a ţării, una cu capitala la Braşov şi cealaltă cu capitala la Sibiu, în locul uneia singure, aşa cum era preconizat până acum. O altă regiune este Dobrogea, formată doar din judeţele Constanţa şi Tulcea, adică acolo unde circarul Radu Mazăre şi adormitul din maşina de serviciu, Nicuşor Constantinescu sunt baroni fără adversari.

Sigur, sunt informaţii apărute pe surse, care nu au caracter de adevăr absolut, dar uneori acestea sunt mai credibile decât orice declaraţie pe care o guiţă câte un oficial al vreunui partid sau al vreunei instituţii a statului.

victor ponta

Dacă se va întâmpla aşa, iar Bucovina va rămâne de căruţă nu ne rămâne decât să ridicăm mâinile în sus şi să spunem: „Suntem nişte proşti!”. Regionalizarea României este o telenovelă gen „Tânăr şi neliniştit”, căruia îi lipseşte un singur ingredient: o dezbatere publică serioasă în fiecare judeţ, cu argumente pro şi contra, cu explicaţii istorice, economice, culturale şi de perspectivă.

Practic, o problemă extrem de serioasă a unei întregi naţiuni se reduce la şuşanele, dezinformări şi sforărăi trase la chiolhanuri pe bani publici şi nu numai. O ruşine naţională din care vom avea de pierdut cei mai mulţi dintre noi.

Ce se întâmplă acum este similar cu atitudinea dictatorială a lui Stalin, care printr-un creion bont ne-a furat o grămadă de teritorii. Poate părea o comparaţie deplasată, dar dacă regiunile nu se vor clădi pe poziţii foarte solide nu vom face altceva decât să sădim ură, iar această vrajbă se va perpetua şi va creşte în timp şi totul se va întoarce împotriva celor mici şi amărâţi.

Ai grijă, Victore. Istoria s-ar putea să te ţină minte şi ca un politician care a schimbat în bine România, dar, mai grav, ca pe groparul ţării. Decizia e în pixul tău.