Shares

Aseară a fost sărbătorită renaşterea a ceea ce se doreşte un teatru autohton profesionist. Intenţiile sunt dintre cele mai lăudabile şi sper ca în curând să se şi materializeze.

Compania Teatrală Bucovina, iniţiatoarea proiectului de renaştere spirituală a fenomenului teatral din Suceava, a făcut un pas spre normalitate într-un oraş manelizat şi bazarizat. Piesa „Plicul”, scrisă de marele Liviu Rebreanu acum aproape un secol, a ridicat sala în picioare. După ce cortina a căzut şi aplauzele s-au stins au rămas şi câteva semne de întrebare.

Pe scenă au urcat actori de valoare, mai mult sau mai puţin cunoscuţi, dar care sunt de „import”, dacă-i pot numi aşa, chiar dacă unii dintre ei au avut sau încă mai au tangenţe cu Suceava. Fără teama de a greşi, se poate spune că duminică seară au urcat pe scena Casei de Cultură doar „străini”.

Sunt actori profesionişti care vin la Suceava şi îşi joacă rolul, dar care apoi se urcă în maşină sau tren şi pleacă acasă la ei, la Bucureşti, Iaşi etc. Avem nevoie de ei, nu doar pentru câteva piese, ci sperăm să formeze o trupă de teatru, să iniţieze studenţi şi să ajute la dezvoltarea fenomenului teatral în Suceava. În cazul în care vor continua să vină la Suceava doar pentru reprezentanţii nu am făcut nimic. Ne-am furat singuri căciula. Ori, dacă la mijloc o fi de împărţit un plic, situaţia este şi mai jenantă, pentru că multă lume crede în acest proiect.

Deocamdată, nimeni nu ştie ce rezervă viitorul, iar întâlnirea pe care artiştii au avut-o astăzi cu presa nu a ridicat ceaţa care persistă.

Teatru putem avea la Suceava şi prin invitaţii trimise unor trupe din ţară, aşa cum s-a întâmplat şi până ieri. Compania Teatrală Bucovina ar trebui să fie altceva, nu doar un soi de impresar. Mai nou, a primit şi un miliard de lei vechi din partea Primăriei Suceava, o sumă nu prea mare, dar care poate reprezenta un început.

Răspunsul la întrebarea din titlu e că avem şi nu avem teatru. Mai bine zis, avem reprezentaţii teatrale, dar nu avem o trupă de teatru, un regizor şi tot ceea ce mai este necesar pentru a pune bazele solide pentru un fenomen de durată.