Shares

Cum să-ţi baţi joc de cetăţenii care plătesc taxe şi impozite. E subiectul filmului care rulează zi de zi pe străzile şi în instituţiile din Suceava. Iar asta se vede cel mai bine în momentele mai delicate din viaţa oraşului.

Bunăoară, să luăm la bani mărunţi nebunia de astăzi din târg. După ninsorile abundente de sâmbătă a ieşit la iveală indiferenţa crasă a autorităţilor locale. De la Primărie, continuând cu Prefectura şi încheind cu Consiliul Judeţean Suceava.

La sediul Palatului Administrativ din Suceava pe la prânz se putea observa că s-a lucrat la deszăpezire. Cantitativ şi nu prea, iar calitativ deloc.

Pe laterala unde se află intrarea principală, zăpada din parcare a fost luată cu un utilaj. O parte a fost aruncată în parcul dinspre steagurile Uniunii Europene, iar o altă cantitate de zăpadă a ajuns în cealaltă laterală. Dacă în primul caz circulaţia pe trotuare era cât de cât posibilă, în ceea ce priveşte zăpadă aruncată spre Casa de Cultură aceasta i-a obligat pe suceveni să ia lecţii de înot şi echilibristică (foto jos).

Nici prin celelalte laterale ale Palatului Administrativ situaţia nu era mai bună. Pe laterala care dă spre sediul E-On şi Casa de Cultură zăpada era degajată doar la uşa de la intrare. Imediat ce au ajuns la scările care dau în stradă, mânuitorii de lopeţi au considerat că oboseala nu trebuie să-i omoare cu zile, aşa că au renunţat. Nici trotuarul de pe laterala cu Restaurantul Gloria nu era curăţat deloc (foto jos), iar circulaţia pietonală s-a mutat direct pe şosea.

Pentru a fi corecţi până la capăt, trebuie spus că au existat şi instituţii ale administraţiei publice locale unde arata de parcă ar fi fulguit, nicidecum că ar fi nins puternic.

Parcarea Primăriei Suceava era parcă dintr-un alt oraş (foto jos).

Or fi muncit oare angajatele de la ghişee, ori s-a lucrat cu muncitorii de la Direcţia Domeniului Public. Cum care? Ăia pe care îi vezi rar prin oraş, iar dacă le faci poze când se odihnesc te ameninţă că-ţi sparg aparatul de fotografiat.  

Să nu vă închipuiţi că prin birouri treaba stă cu mult mai bine. La Primăria Suceava, instituţia aia care ne ia bani pentru taxe şi impozite de ne cocoşează, programul de lucru la casierii este până la ora 14.00. Cine întârzie este urecheat de angajate şi certat pentru că nu ştie să citească programul de lucru. În loc să fie bucuroşi că pe criza asta financiară oamenii îşi plătesc dările, cei de la Primărie se comportă de ca şi cum bugetul ar da pe afară şi pleaşca de câteva sute de lei plătită de un amărăştean e oricum de prisos.

Programul de lucru de 8 ore nu trebuie să se termine neapărat la orele 16.00. Există şi posibilitatea de a ţine deschisă o casierie şi un ghişeu până după-amiaza, până la orele 18.00, de exemplu. Aşa ar exista posibilitatea ca toată lumea să-şi poată plăti birurile. Cu condiţia să-ţi şi doreşti să vii în întâmpinarea oamenilor din banii cărora eşti plătit.