Shares

Pădurile sunt o sursă extrem de generoasă, cel mai mare agent comercial din judeţ. O resursă pe care mulţi doresc s-o controleze şi să o poată exploata aşa cum doresc.

Iar politicienii au fost mereu interesaţi să deţină controlul Direcţiei Silvice Suceava. Iar cine deţine această instituţie are şi resurse financiare deloc de neglijat.

Chiar dacă prin algoritmul de împărţire al instituţiilor Direcţia Silvică Suceava revenea celor de la PSD, liderul liberalilor judeţeni, Alexandru Băişanu se vrea stăpân peste păduri.

Cu mult tupeu, Băişanu a solicitat mai multe posturi de şefi de ocoale silvice. Şi a făcut totul în stilul său caracteristic, de pe poziţii de forţă, sperând că astfel va avea câştig de cauză.

S-a înşelat, aşa încât a trecut la planul B. Variantă de rezervă care se numeşte Puiu Gelu, fost şef al Ocolului Silvic Frasin, mătrăşit din funcţie şi suspendat pentru o lună pentru că a confundat pădurea statului cu propria bătătură.

Omul are bube mari în cap, dar cum în campania electorală a fost trup şi suflet alături de Alexandru Băişanu, trebuia răsplătit. Şi cum pe filiera USL Suceava a primit un mare şut în fund, Puiu Gelu a fost trimis spre organizaţia PNL Iaşi, iar de aici nu a mai fost decât un mic pas până în funcţia de secretar de stat în Ministerul Mediului şi Pădurilor. Ajutor de la Iaşi a avut şi înainte de acest episod, o anumită rudă a sa, tot cu afinităţi liberale, promovându-l ca şef al Ocolului Silvic Cârlibaba, la câteva zile după ce suspendarea de o lună de zile dictată de Regia Naţională a Pădurilor a expirat.

De toate aceste manevre nu este deloc străin Alexandru Băişanu. Despre potenţialul Direcţiei Silvice Suceava, liderul liberal local ştia foarte bine cum stau lucrurile, iar când instituţia a ajuns în curtea PSD nu a făcut altceva decât să-şi muşte mâinile de necaz. Visul său de a fi un Robin Hood peste cele câteva sute de mii de hectare de pădure începea să se spulbere. Cum tentaţia aurului verde era mult prea mare, Băişanu nu s-a potolit, iar acţiunile sale din ultima vreme nu fac decât să confirme că nu a renunţat nici un moment la această instituţie.

Să vedem ce săgeţi mai scoate din tolba sa liberală şi care sunt ţintele următoare, că doar Robin Hood nu renunţă niciodată.