Shares

Chiar dacă alegerile parlamentare bat la uşă, nici un partid nu şi-a bătut în cuie listele. Peste tot e fierbere mare, se discută, se negociază, se plusează, iar cine va avea mai multă influenţă şi, probabil mai mulţi bani, se va regăsi pe un loc eligibil.

Şi aici mă refer la toate partidele, în special cele care au potenţial de a trimite oameni în Parlament, respectiv PNL şi PSD.

În fiecare dintre cele două partide, la nivelul judeţului Suceava s-au făcut şi s-au refăcut listele, dar ultimul cuvânt va veni de la Bucureşti.

În PSD, de exemplu, totul va trece prin filtrul lui Liviu Dragnea, iar lista făcută la Dumbrăveni cu largul concurs al deputaţilor Ioan Stan şi Gavril Mîrza s-ar putea să sufere modificări substanţiale.

Prezenţa Mirelei Adomnicăi nu este văzută cu ochi buni de o parte dintre social-democraţi, cum nici Virginel Iordache sau Alexandru Rădulescu nu par a fi oamenii care să aducă voturile cu ajutorul cărora să PSD să învingă PNL la nivelul judeţului Suceava.

Ovidiu Donţu stă la cotitură, iar relaţia sa de prietenie cu ex-premierul Victor Ponta l-ar putea readuce pe un loc eligibil pe listele PSD Suceava. La fel de bine, pe liste s-ar putea să apară şi Titus Corlăţean, dar totul se va definitiva abia săptămâna viitoare, nefiind excluse nici alte surprize.

liste

De partea cealaltă, nici în PNL apele nu sunt foarte limpezi. Multitudinea de doritori pentru a prinde un loc eligibil este o adevărată provocare pentru Gheorghe Flutur.

Pentru a împăca şi capra şi varza, preşedintele PNL Suceava va trebui să meargă efectiv pe sârmă, dar chiar şi aşa vor fi suficient de mulţi nemulţumiţi.

Sincer să fiu, vehiculatul nume de pe prima poziţie la Senat, Dan Cadariu, nu mi se pare o locomotivă, dar simpla sa prezenţă pe acel loc îi va fi suficientă pentru a intra în Parlament.

La fel de confuze sunt lucrurile şi în ceea ce-l priveşte pe Bogdan Gheorghiu, acţionar şi director la postul de televiziune Bucovina TV, a cărui prezenţă pe locul trei pe lista pentru Camera Deputaţilor nu este foarte sigură.

În ceea ce priveşte femeile, lupta se dă între actualul deputat Sanda Maria Ardeleanu şi primarul din Iacobeni, Angelica Fădor, dar şi aici ar putea apărea un nume neaşteptat.

Interesant de urmărit va fi şi traseul deputatului Dumitru Pardău, care a anunţat că nu mai candidează, dar stilul său nu este de a sta pe dreapta, aşa că sigur are deja aranjat un post călduţ pe la vreo instituţie.

În fine, Ioan Balan pare cel mai sigur de un nou mandat în Camera Deputaţilor, iar potrivit informaţiilor locale influenţa sa este tot mai mare în PNL în ultima perioadă.

Cât despre ALDE şi PMP, totul va fi la latitudinea lui Alexandru Băişanu, respectiv Corneliu Popovici.