Shares

Întrebarea din titlu ar putea stârni zâmbete, unele poate ironice, pentru că toată lumea ştie că la Suceava primar este Ion Lungu.

Este şi nu este, aş spune eu. După ce în mandatul trecut a avut o majoritate covârşitoare în Consiliul Local şi a dictat totul după bunul plac, primarul Ion Lungu se vede acum în situaţia ingrată de a face compromisuri serioase pentru a supravieţui.

La orice problemă importantă pentru comunitate, şi mă refer la cele unde se învârt sume mari de bani ori sunt diferite interese, primarul Lungu devine un simplu executant.

Nu mai departe de şedinţa de Consiliu Local din urmă cu circa 6 săptămâni, pentru a putea trece măgăria numită contractul cu Bioenergy, firma care va construi noua centrală termică a municipiului Suceava, chiar dacă licitaţia a fost câştigată de o altă firmă, Adrem Invest, Ion Lungu a avut nevoie de aprobarea lui Ovidiu Donţu pentru a nu se face de râs.

Într-o primă fază, aleşii PSD din Consiliul Local Suceava nici nu au vrut să audă de semnarea unei noi înţelegeri, una care ne lasă la mâna austriecilor care sunt majoritari în firma Bioenergy.

primaria suceava

Totul s-a schimbat la 180 de grade în numai câteva secunde. A fost suficient un telefon primit de unul dintre consilierii locali PSD pentru ca orice urmă de împotrivire să dispară. Iar surse bine informate spun că telefonul a venit de la Ovidiu Donţu, un apropiat al lui Gerald Schweighofer, austriacul care are controlul asupra noii centrale termice a municipiului Suceava.

Şi cum consilierii locali actuali ai PSD sunt creaţia lui Ovidiu Donţu, nici unul dintre ei nu a avut puterea să spună ce crede cu adevărat, devenind astfel simple maşini de vot.

În felul acesta, ajutat şi de o parte dintre consilierii locali PDL rămaşi încă fideli, precum şi cu ajutorul lui Adrian Arămescu, omul propulsat de Ion Lungu în această funcţie, primarul a reuşit să-şi ia o mare piatră de pe inimă.

De fapt, a împuşcat doi iepuri deodată. Prima dată a putut ieşi în faţa sucevenilor pentru a le spune că s-a ţinut de cuvânt şi lucrările pentru noua centrală termică sunt în plină derulare, iar în al doilea rând a scăpat de răspundere pentru ilegalitatea cu noul contract, vina exclusivă aparţinând acum consilierilor locali. Că doar primarul execută ceea ce decid aleşii locali, nu?

Aşadar, apare o întrebare firească. Cine este primar în municipiul Suceava, Ion Lungu sau Ovidiu Donţu?

Eu aş spune totuşi că primarul Ion Lungu, având în vedere că fără acordul lui nu se emit autorizaţii pentru terasele care se doresc a fi amplasate pe esplanada din centrul municipiului Suceava. Iar când se întâmplă asta, aprobarea vine cu aproape o lună întârziere faţă de momentul deschiderii terasei Oscar Wilde (ştiţi cui aparţine, nu?), dar şi cu reproşuri şi nemulţumiri uriaşe faţă de concurenţă şi susţinătorii acesteia.