Shares

Sâmbătă, a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului. Nu a avut parte de mare tam-tam, promovare cu surle şi trâmbiţe, aşa cum se practică în ultima vreme, dar s-a ştiut de el.

Aşa zişii oameni de cultură din Suceava au onorat manifestarea de la Dumvrăveni, intitulată „Poeţi ai nemuririi noastre”, şi care i-a omagiat pe poeţii Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Grigore Vieru şi Adrian Păunescu, aşa cum ştiu ei mai bine: prin absenţă.

Pentru angajaţii Bibliotecii Judeţene, ai fantomaticului Centru Cultural Bucovina, chiar şi ai Complexului Muzeal Bucovina, fără a-i mai pune la calcul şi pe cei care dau lecţii de cultură la orice colţ de stradă din Suceava nu s-a dovedit o manifestare demnă de luat în seamă.

Cei mai mulţi au preferat să-i cânte în strună lui Gheorghe Flutur şi să fie văzuţi la tăiat porcul. La Dumbrăveni au ajuns puţini, foarte puţini oameni implicaţi în ceea ce generic este numit „cultură”.

Faptul că Ioan Pavăl, primarul din Dumbrăveni nu face parte dintre portocalii poate fi considerat un handicap. Nimeni nu va recunoaşte că a lipsit de la Dumbrăveni pentru a nu crea nemulţumiri pe holurile Consiliului Judeţean Suceava, dar în bună măsură situaţia chiar aşa se prezintă. Alţii, după cum am amintit deja, au preferat cultura porcului. Oare chiar ăsta să fie nivelul la care a coborât Suceava? Credinţa mea e că se poate şi mai rău.