Shares

Chiar dacă pozează peste tot în omul care s-a luptat pentru ca Termica să fie salvată de la faliment, primarul Ion Lungu are multe bube în acest caz.

Terenurile aflate acum în proprietatea Primăriei Suceava, mă refer la suprafaţa de 155,46 hectare de teren, este o problemă spinoasă despre pe care edilul a prezentat-o doar aşa cum a dorit, pentru a ieşi într-o lumină favorabilă.

În fapt, lucrurile stau un pic diferit, iar documentele care ies la iveală de la o zi la alta arată că Ion Lungu nu este deloc străin de anumite artificii care în final au fus la moartea Termica.

În primul rând, suprafaţa de 155,46 hectare de teren pe care s-a intabulat Primăria Suceava nu a aparţinut niciodată integral oraşului. O parte din aceste terenuri au fost în proprietatea oraşului Salcea, altele au aparţinut Primăriei Ipoteşti. Prin nu ştiu ce artificiu, care ar trebui verificat şi sancţionat, dacă este cazul, terenurile de la Salcea şi Ipoteşti au ajuns în proprietatea Sucevei. Un furt ordinar, urmat de alte decizii ciudate, toate orchestrate de primarul Ion Lungu.

În cursul anului 2009, Primăria Suceava era deja în proprietatea celor 155,46 hectare de teren. Şi cum avea de achitat către Termica Suceava subvenţii însumate în valoare de 700 de miliarde de lei vechi, o minte luminată i-a propus primarului Lungu să compenseze această datorie cu terenurile luate în mod fraudulos, după cum apreciez eu.

ion lungu

Zis şi făcut. Prin Hotărârea de Consiliu Local Nr. 170 din 16 iulie 2009, la articolul 2, aliniat 2 se stipulează următoarele: „Proprietatea asupra terenurilor în suprafaţă totală de 1.554.636 mp va fi transferată de la Municipiul Suceava la SC Termica SA prin încheierea unui act în formă autentică, în baza hotărârii consiliului local şi hotărârii AGA de la SC Termica SA”.

Tot aici se specifica faptul că transferul urma să se realizeze după evaluarea terenurilor. Acest lucru s-a întâmplat până în septembrie 2009, lucru menţionat în Hotărârea de Consiliu Local Nr. 252. Astfel valoarea terenurilor a fost stabilită la suma de 670 de miliarde de lei vechi, adică 4,3 miliarde de lei vechi per hectar, ceea ce înseamnă mai mult de 100.000 de euro/ha.

La articolul 3 al HCL 252 din 24 septembrie 2009 se arată: „Se mandatează primarul municipiului Suceava (n.a. – pentru cine nu ştie, la acea dată primar era Ion Lungu) să semneze actul în formă autentică prevăzut de articolul 2, aliniat 2, din HCL 170/2009 (n.a. – cel la care am făcut referire puţin mai sus)”.

Ulterior, în decembrie 2009, AGA de la Termica, din care făceau parte Niculai Barbă, Monica Săndulescu, Costel Tătăranu, Vasile Nelu Tcaciuc şi Virginel Iordache, a consfinţit această compensare.

Pe scurt, bazele legale pentru ca terenurile să ajungă în proprietatea Termica erau puse la punct. Trebuia doar ca primarul Ion Lungu să semneze documentele, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată. Mai mult, compensarea s-a realizat teoretic, iar Primăria Suceava a rămas şi cu 155,46 hectare de teren şi fără datoria de 700 de miliarde de lei vechi rezultată din neplata subvenţiei.

Din punctul meu de vedere este o golăneală ordinară, iar actorul principal este Ion Lungu, care acum se face că nu ştie absolut nimic despre această golănie ordinară.