Brigada Diverse

Cum a jonglat primarul Lungu cu terenurile de la Termica

Chiar dacă pozează peste tot în omul care s-a luptat pentru ca Termica să fie salvată de la faliment, primarul Ion Lungu are multe bube în acest caz.

Terenurile aflate acum în proprietatea Primăriei Suceava, mă refer la suprafaţa de 155,46 hectare de teren, este o problemă spinoasă despre pe care edilul a prezentat-o doar aşa cum a dorit, pentru a ieşi într-o lumină favorabilă.

În fapt, lucrurile stau un pic diferit, iar documentele care ies la iveală de la o zi la alta arată că Ion Lungu nu este deloc străin de anumite artificii care în final au fus la moartea Termica.

În primul rând, suprafaţa de 155,46 hectare de teren pe care s-a intabulat Primăria Suceava nu a aparţinut niciodată integral oraşului. O parte din aceste terenuri au fost în proprietatea oraşului Salcea, altele au aparţinut Primăriei Ipoteşti. Prin nu ştiu ce artificiu, care ar trebui verificat şi sancţionat, dacă este cazul, terenurile de la Salcea şi Ipoteşti au ajuns în proprietatea Sucevei. Un furt ordinar, urmat de alte decizii ciudate, toate orchestrate de primarul Ion Lungu.

În cursul anului 2009, Primăria Suceava era deja în proprietatea celor 155,46 hectare de teren. Şi cum avea de achitat către Termica Suceava subvenţii însumate în valoare de 700 de miliarde de lei vechi, o minte luminată i-a propus primarului Lungu să compenseze această datorie cu terenurile luate în mod fraudulos, după cum apreciez eu.

ion lungu

Zis şi făcut. Prin Hotărârea de Consiliu Local Nr. 170 din 16 iulie 2009, la articolul 2, aliniat 2 se stipulează următoarele: „Proprietatea asupra terenurilor în suprafaţă totală de 1.554.636 mp va fi transferată de la Municipiul Suceava la SC Termica SA prin încheierea unui act în formă autentică, în baza hotărârii consiliului local şi hotărârii AGA de la SC Termica SA”.

Tot aici se specifica faptul că transferul urma să se realizeze după evaluarea terenurilor. Acest lucru s-a întâmplat până în septembrie 2009, lucru menţionat în Hotărârea de Consiliu Local Nr. 252. Astfel valoarea terenurilor a fost stabilită la suma de 670 de miliarde de lei vechi, adică 4,3 miliarde de lei vechi per hectar, ceea ce înseamnă mai mult de 100.000 de euro/ha.

La articolul 3 al HCL 252 din 24 septembrie 2009 se arată: „Se mandatează primarul municipiului Suceava (n.a. – pentru cine nu ştie, la acea dată primar era Ion Lungu) să semneze actul în formă autentică prevăzut de articolul 2, aliniat 2, din HCL 170/2009 (n.a. – cel la care am făcut referire puţin mai sus)”.

Ulterior, în decembrie 2009, AGA de la Termica, din care făceau parte Niculai Barbă, Monica Săndulescu, Costel Tătăranu, Vasile Nelu Tcaciuc şi Virginel Iordache, a consfinţit această compensare.

Pe scurt, bazele legale pentru ca terenurile să ajungă în proprietatea Termica erau puse la punct. Trebuia doar ca primarul Ion Lungu să semneze documentele, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată. Mai mult, compensarea s-a realizat teoretic, iar Primăria Suceava a rămas şi cu 155,46 hectare de teren şi fără datoria de 700 de miliarde de lei vechi rezultată din neplata subvenţiei.

Din punctul meu de vedere este o golăneală ordinară, iar actorul principal este Ion Lungu, care acum se face că nu ştie absolut nimic despre această golănie ordinară.

Articole asemănătoare

5 Comentarii

  1. hei se poarta negrul la fel cum se poarta rosu la ocazii. asta conteaza un pic si pt. comerciati. lasa ba razbunarile intre voi, oriunde ati fi, ca pe mine om simplu „ma doare la cascheta”.

  2. perfect adevarat. lungu a falimenat termica.de ce nu apare ce ai scris in „monitorul”?cum crezi ca va functiona noua centrala daca incasarile de la populatie vor fi ca pina acum si primaria nu va plati subventiile cum nu le-a platit nici la termica?

  3. Poate il vedem coleg de celula cu Gigi.Asa poate s-ar astampara.Trebuie doar sa afle D.N.A-ul.

  4. Vezi ca ce zici acolo suna mai mult a vrajeala de kko.
    Nu se prea leaga lucrurile si cine nu citeste cu atentie e tentat sa puna boticul la articolul asta comandat.
    Nu e lungu sfant, dar macar scrie coerent si cu cap daca tot vrei sa para ca e hot.

  5. FUTU-ȚI BISERICA, HRISTORUL, PAȘTELE, DUMNEZEII, CRUCEA, ANAFURA, CRISTELNIȚA, GRIJANIA MORȚILOR MĂ-TII DE BOU! AȘTEAPTĂ-MĂ, TÂMPITULE, SĂ-ȚI BORTILESC CĂPĂȚÂNA CEA SEACĂ C-UN PERFORANT-INCENDIAR-TRASOR CAL 7,62 MM. ȚIE, BOULUI DE AVRAM ȘI AL TOT NEAMUL VOSTRU NEADORMIT ȘI NEISPRĂVIT SE SLUGOI NENOROCIȚI.

Back to top button