Shares

Românii sunt campioni la investiţii fără rost. Suceava nu face excepţie din acest punct de vedere, iar milioane şi milioane de euro s-au aruncat în ultimii ani ca într-un sac fără fund.

Cel mai mare aspirator de bani, fie că este vorba de bani publici sau de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, sunt asfaltările de drumuri. Beneficiari sunt mahării din partidele aflate la guvernare şi clienţii acestora, dar în acest domeniu rar se poate demonstra cine şi cum fură. Un alt exemplu, cel puţin la nivel judeţean, de cum să îngropi un purcoi de bani este Centrul Economic Bucovina, de lângă Aeroportul Salcea. Finalizat în partea a doua a anului 2006, proiectul a costat peste 5 milioane de euro. Cea mai mare parte a banilor, 62,58%, a venit din fonduri europene, contribuţia din fondul naţional a fost de 24,32%, iar Consiliul Judeţean Suceava a alocat 13,10% din suma totală a investiţiei. Banii s-au dat în perioada în care preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava era social-democratul Gavril Mîrza. Pentru el, şi pentru cei care îi luau scamele de pe haină, a fost o mare realizare. A amintit-o şi cu ocazia alegerilor pentru şefia organizaţiei judeţene a PSD Suceava. Şi-a făcut un titlu de glorie dintr-o investiţie fără trecut, prezent şi viitor.

Toţi oamenii cu care am discutat, specialişti sau mai puţin, au ridicat din umeri când a venit vorba de utilitatea acestui proiect. Amplasat la doi paşi de Aeroportul muribund Salcea, Centrul Economic Bucovina este sortit eşecului înainte de a fi fost dat în folosinţă. Nici un administrator de firmă cu capul pe umeri nu ar închiria spaţii în acest loc din mai multe puncte de vedere. În primul rând, acolo nu există nici un vad comercial, maşinile care trec într-o oră pot fi numărate pe degete, iar singurii clienţi pot fi porcii mistreţi, iepurii şi câinii pripăşiţi pe la Aeroport. În al doilea rând, se află la o distanţă apreciabilă de municipiul Suceava, motiv pentru care agenţii economici strâmbă din nas când aud de această locaţie. În al treilea rând, şi poate cel mai important, Aeroportul Salcea, cel care s-ar fi vrut motorul dezvoltării Centrului Economic Bucovina, are un trafic anemic, iar tendinţele de dezvoltare nu sunt îmbucurătoare.

Au fost amănunte pe care promotorii acestui proiect nu le-au luat în considerare. Rezultatul: 5 milioane de euro, risipiţi aiurea. Oricine are curiozitatea de a merge la acest aşa zis Centru Economic nu va găsi decât o clădire pustie şi multă linişte.