Shares

Acum câteva zile, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava Gheorghe Flutur şi-a revărsat oful pe judecători, care dau decizii „discutabile” în privinţa reconstituirii dreptului de proprietate.  Substratul acestei declaraţii are şi conotaţii personale, după ce Flutur a pierdut un astfel de proces, strămutat acum în Vrancea.

Preşedintele CJ Suceava a declarat public că în privinţa unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile de punere în posesie cu terenuri forestiere sau agricole are dubii serioase, iar uneori corectitudinea hotărârilor judecătoreşti este „discutabilă”.

Din acest motiv, Flutur a anunţat că va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii. Ce nu ştie multă lume este că liderul PD-L Suceava este în situaţia de a pierde o suprafaţă de teren în urma unui proces început la Gura Humorului şi care între timp a fost strămutat la Judecătoria Focşani.

La începutul acestui an, Tribunalul Vrancea a admis recursurile înaintate de soţii Gheorghe şi Elisabeta Flutur şi de Comisia Locală pentru stabilirea dreptului de proprietate din Gura Humorului, şi a casat prima sentinţă, dosarul fiind astfel trimis spre rejudecare la Judecătoria Focşani. În dosar este vorba de un teren câştigat de trei sucevence, Maria Mihăila, Artemiza Craioveanu şi Elena Asmarandei, pe care iniţial îl vânduseră familiei Flutur.

gheorghe flutur1

Procesul a demarat în 2007, la Judecătoria Gura Humorului, unde cele trei femei au cerut anularea unui ordin al Prefecturii Suceava şi reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 0,26 ha de teren agricol la „Podul Izvor” din Gura Humorului, teren a cărui valoare a crescut exponenţial în ultimii ani.

Înainte de introducerea legii fondului funciar, terenul moştenit de cele trei le fusese dat în alta zonă, la Capu Câmpului, parcela pe care sucevencele au vândut-o familiei Flutur.

Ulterior, a apărut legea care stipula că terenurile se vor reconstitui pe vechile amplasamente, aşa că cele trei femei ar fi avut dreptul de proprietate la „Podul Izvor”, dacă între timp nu ar fi vândut parcela. Judecătoria Gura Humorului a admis plângerea, a anulat ordinul Prefecturii şi le-a reconstituit dreptul de proprietate aşa cum a fost el solicitat. Flutur spune că femeile au dovedit doar că terenul respectiv a fost proprietatea părinţilor, iar instanţa care a judecat iniţial dosarul nu a solicitat şi punctul de vedere al Comisiei de Fond Funciar din Gura Humorului, care deţine toate actele asupra situaţiei juridice a terenurilor.

Având în vedere aceste antecedente, declaraţia lui Gheorghe Flutur de acum câteva zile nu pare chiar atât de nevinovată şi dictată doar de imposibilitatea unor Primării de a respecta hotărârile judecătoreşti din cauza lipsei suprafeţelor pentru care a fost reconstituit dreptul de proprietate.