Shares

Prin ceea ce scriu e posibil să fiu considerat PSD-ist sau vândut nu ştiu cărui interes obscur.

Îmi asum aceste posibile aprecieri, dar sper că cine va veni cu astfel de enunţuri să le şi argumenteze.

Subiectul este legat de protestele de sâmbătă seară, care şi-au consumat un episod, mic ce-i drept, şi la Suceava.

Ceea ce se petrece este o mare cacealma, o „şuetă” la care oamenii vin şi îşi refulează nemulţumirile de peste zi sau din timpul săptămânii. Am fost la o grămadă de acţiuni de acest fel în ultimii ani, că din ceea ce văd a devenit pare să fi devenit o modă, iar concluziile îmi sunt suficient de bine cristalizate.

Dacă e să vorbim de Suceava, stau şi mă întreb care este reprezentativitatea unui astfel de protest la care participă nu 70 de oameni, ci, să zicem 300 sau 1.000. La o populaţie de 90.000 de locuitori în municipiul Suceava, 1.000 de oameni reprezintă 1,1%.

În plus, o parte dintre cei care ies în stradă o fac doar pentru a ieşi de acasă, nu şi pentru că ar şti concret ce doresc, iar cu astfel de cazuri m-am confruntat aproape la fiecare acţiune de protest la care am participat.

Protest anti-PSD

În altă ordine de idei, din cei prezenţi în piaţă, la vot merg doar foarte puţini oameni. Dacă societatea civilă tot doreşte schimbări să identifice lideri, dar din ceea ce văd eu la participanţii de la Suceava le va fi foarte greu să o facă, şi să creeze o mişcare cu ajutorul căreia să implementeze lucrurile corecte şi serioase, aşa cum îmi doresc şi eu.

Iar nişte legi care probabil vor trece acum, cele ale Justiţiei, că despre asta discutăm, vor putea fi modificate odată cu venirea la guvernare a altui partid sau a altor formaţiuni.

Sincer să fiu, mi se pare că românii, iar sucevenii sunt şi ei parte a acestei mişcări browniene, încă nu ştiu exact ce urmăresc. Bine, bine, îi dăm jos pe cei de la PSD, dar pe cine aducem în locul lor? Vi s-a părut că pe vremea lui Boc şi Băsescu aţi dus-o mai bine? Sau poate aţi uitat de tăierea cu 25% a pensiilor şi salariilor?

Şi ca veştile proaste să fie până la capăt, măsurătorile sociologice arată că în eventualitatea unor alegeri anticipate majoritatea parlamentară va fi alcătuită tot de PSD şi ALDE. E un semn clar că numărul celor care nu participă la proteste e mai mare decât al celor din stradă. Başca faptul că sunt şi disciplinaţi şi merg la vot, comparativ cu unii care preferă doar spectacolul străzii.