Shares

De câte ori aţi fost revoltat când aţi mers la un notar public din Suceava? Sincer să fiu, pe mine mă apucă tremuratul numai la gândul că am nevoie de un asemenea serviciu.

Nici nu este greu de presupus de unde pleacă repulsia. De la grămada de bani pe care trebuie s-o scoţi din buzunar pentru a-ţi autentifica un act sau pentru a parafa o tranzacţie. Nu vreau să greşesc, dar dacă îmi aduc bine aminte pentru a legaliza un document, adică o ştampilă şi o semnătură aplicate de notar, trebuie să scoţi din buzunar minim 50 de lei. Sunt cifre pe care orice notar îţi spune de zece ori că nu el le-a impus, ci statul ăsta nenorocit. Ce uită să spună însă notarii e cât le revine lor. Vă spun eu. Mult, spre foarte mult. Pentru că altfel nu s-ar justifica veniturile uriaşe obţinute de notari. Anul trecut, cel mai bănos notar s-a ales cu venituri nete de 8 miliarde de lei vechi, adică 200.000 de euro. Şi asta într-un an de criză, în care tranzacţiile imobiliare au fost la pământ şi sucevenii s-au limitat să vândă pentru că nu aveau bani.

Ei bine, într-o ţară în care oamenii îşi fac griji pentru ziua de mâine şi Ion Lostun, şeful Camerei Notarilor Publici din Suceava a oferit o declaraţie şocantă, cu accente de nesimţire. „Din 2007 s-a tras heblu la multe birouri notariale. Nu vedeţi că majoritatea birourilor sunt goale? Cu ce să faci veniturile astea? Cu câteva procuri?”, a fost tirada lui Lostun.

Stai şi te miri cum poate exista atâta tupeu într-un om, care provine dintr-o castă închisă şi protejată. Dacă tot e să fie concurenţă între notari, mă gândesc că meseria trebuia liberalizată, iar intrarea în profesie să se facă pe baza unor concursuri corecte. Dar aşa, când există doar un număr limitat de notari, care au înţelegeri tacite între ei şi nu scad preţurile nici să-i picuri cu ceară despre ce vorbim? Despre o dictatură a nesimţirii care se răsfrânge asupra buzunarului omului amărât. Iar dacă mai era nevoie de vreo dovadă în plus, Ion Lostun mi-a oferit-o cu vârf şi îndesat. Nu e prima, şi probabil nici ultima dată când o face.