Shares

Perioada interbelică a fost una extrem de agitată pentru întreagă scenă românească. Tot atunci, unul dintre cei mai mari jurnalişti pe care i-a dat România, mă refer la Pamfil Şeicaru, a pus bazele ziarului „Curentul”, care funcţiona într-o clădire impunătoare.

 

Cu ocazia unei vizite la sediul ziarului, marele Nicolae Iorga a spus în timp ce se afla în liftul cu care urca spre biroul lui Pamfil Şeicaru: „Şantajul şi etajul”, cu referire clară la modul în care se ridicase imperiul jurnalistului.

Ei bine, astăzi, din păcate, şantajul nu doar că nu a dispărut, dar s-a mutat în casa care trebuia să combată acest fenomen: la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Detaliile oferite de Sorina Matei despre modul în care a fost şantajat procurorul Marius Vartic, prin intermediul fratelui său, suceveanul Ionuţ Vartic, sunt o dovadă că trăim într-un stat mafiot, în care legea o fac cei care sunt la butoane după bunul plac şi după interesele de moment.

Nu ştiu dacă tot ce a scris Sorina Matei este în concordanţă cu evenimentele de acum trei ani, dar totul mă face să cred că în linii mari lucrurile se confirmă.

sigla dna central

 

Într-un birou era procurorul care instrumenta dosarul judecătorului CCR şi colegii săi de la Secţia a II-a, iar vizavi, în alt birou, erau ceilalţi colegi, de la Secţia I, cu fratele procurorului reţinut. Primii trimit o cafea şi o apă în camera cu fratele reţinut. Cei de la Secţia I refuză cafeaua şi apa pentru frate. Dau afară solul cu tot cu apă şi cafea. Primii se apucă să caute un avocat. Fratele reţinut nu avea nici avocat. Procurorul care instrumenta cazul judecătorului era terminat, nu mai gândea. La ora 2.30 în noaptea de 5 spre 6 FEBRUARIE 2015, este reţinut fratele procurorului într-un dosar în care cer confiscare specială pentru 5.795 lei şi recuperarea de prejudiciu de 1.672,50 lei.

Vineri. DNA, secţia I din DNA anunţă prin comunicat că l-a reţinut pentru 24 de ore pe fratele procurorului de la Secţia a II-a care instrumenta, ca procuror principal, dosarul judecătorului CCR. Secţia a II-a se roagă de Secţia I să nu meargă cu el la arestare. Gheorghe Popovici, şeful Secţiei I a doamnei, refuză. Merge cu fratele colegului la arestare la Tribunalul Bucureşti. Fratele primeşte arest la domiciliu de la judecătorii TMB”, asta e ceea ce scrie Sorina Matei.

Am vrut să reproduc acest fragment pentru că după ce l-am citit mă duce cu gândul la filmul „Senatorul Melcilor”, unul care are multe secvenţe inspirate din realitate.

Da, într-adevăr, în România se fură, iar asta o ştim cu toţii. Dar cine vă opreşte domnilor procurori să vă faceţi meseria cu profesionalism? Când veţi înceta să călcaţi pe cadavre şi dosarele nu vor mai pica precum castelele de nisip o vom lua pe drumul cel bun.

Până una alta, din credibilitatea DNA s-a ales praful, iar dacă nu se va realiza o reconstrucţie totală a sistemului, pe baze corecte, înseamnă că ne-am dus înapoi în anii de după 1990, la acea junglă în care totul era posibil şi nimeni nu era vinovat.