Shares

Elefantul nu-l ia în seamă pe purice. Este o regulă nescrisă, dar universal valabilă.

Exact la fel se întâmplă şi cu marile companii care acţionează în România, şi care cred că nu trebuie să dea socoteală în faţa nimănui. Asta până când, şi sper să se întâmple cât mai curând, un judecător mai curajos va obliga acel colos la plata unor despăgubiri uriaşe, de ordinul milioanelor de euro. Pentru mine ar însemna un adevărat punct de cotitură în modul de trata anumite probleme şi de a înceta procesul de umilire a acestui popor.

Acum vreo trei săptămâni am făcut o adresă la o bancă, Raiffeisen pe numele ei, pentru a afla un punct de vedere vizavi de modificarea unilaterală, falsificare cu neruşinare mai corect spus, a contractului de credit al unei familii sucevene. La un credit de 50.000 de euro, familia respectivă ar avea de plată aproape dublu pentru o perioadă de 39 de ani. Ce au făcut onorabilii cu manşete albe? Nu s-au mulţumit să câştige dublu, au mai adăugat abuziv alte clauze, prin care suma de plată se mărea în intervalul menţionat cu încă 14.000 de euro.

Este doar un exemplu, dar mai sunt multe alte situaţii similare, sau chiar mai grave. De exemplu, altă hoţie de mari proporţii, girată şi de statul român, îi are în prim plan pe cei de la E-On Gaz şi E-On Electrica. Cele două firme, cumpărate de „investitori” străini, nici nu mai contează de unde vin şi ce hram poartă, deţin monopolul pe piaţa românească. Dacă doreşti să ai gaz sau electricitate în bătătură nu-i nici o problemă. Scoţi o căciulă de bani, montezi stâlpi, conducte de gaz etc, iar apoi stai şi te uiţi cum investiţia ta intră în patrimoniul celor de la E-On Gaz şi E-On Electrica. Cu alte cuvinte, cele două firme îşi măresc capitalul social pe banii fraierilor. Şi în timpul ăsta Guvernul nu găseşte altceva mai bun de cuviinţă decât să majoreze taxele şi impozitele şi să taie din salarii.

Să-i ferească Dumnezeu pe toţi ăştia, începând cu eoane şi terminând cu guverne de paie, de furia cea de pe urmă a românilor.