Shares

Familia Tiberiu şi Mihaela Beldiman reprezintă o noutate doar pentru cei care nu sunt avizaţi.

Ales pe listele USL cu rădăcini în PNL, Tiberiu Beldiman a fost consilier judeţean până în aprilie 2015 când a demisionat din funcţie. În schimb, soţia sa a dus-o bine şi în perioada PDL, dar şi sub actuala conducere PSD a Consiliului Judeţean Suceava. A ocupat funcţia de director executiv la Direcția Organizare și Resurse Umane din Consiliul Județean Suceava, iar de la începutul acestui an a ajuns director general la Direcția Organizare, Achiziții Publice și Resurse Umane din aceeaşi instituţie.

În declaraţiile de avere ale celor doi apar o serie de informaţii cel puţin interesante.

În 2011 sau începutul lui 2012, Mihaela Beldiman apare că a împrumutat suma de 25.000 de euro unui „prieten de familie”. Ulterior, familia Beldiman figurează cu un împrumut de 162.646 de lei, adică aproximativ 38.000 de euro către SC Training&Consulting Group SRL Suceava.

Până aici poate că nimic nu pare ieşit din comun.

Numai că societatea a fost una şi aceeaşi care a editat site-ul www.suceavalive.ro, care recent a participat la o licitaţie organizată de Consiliul Judeţean Suceava, sub îndrumarea Mihaelei Beldiman privind atribuirea contractelor de publicitate pentru mass-media. Site-ul aflat în ograda celor de la SC Training&Consulting Group SRL Suceava a participat la licitaţie la secţiunile televiziune şi online, dar în final a pierdut. Întâmplător sau nu, rezultatele la licitaţia au fost amânate cu 60 de zile peste termenul legal de 30 de zile, ceea ce ridică oarece semne de întrebare.

Beldiman

La fel de interesant este cum a reuşit familia Beldiman să adune 25.000 de euro în 2011-2012, în condiţiile în care cei doi soţi su câştigat, potrivit declaraţiei de avere din mai 2012 a directoarei din CJ Suceava, suma de 145.736 de lei, adică în jur de 34.000 de euro.

O explicaţie ar fi aceea că soţii Beldiman au trăit extrem de modest, cu fasole şi cartofi din grădina părinţilor sau a rudelor, fie aveau puse la saltea diferite sume de bani, pentru că în bănci nu se regăsea nici un şfanţ.

De altfel, primele împrumuturi bancare ale soţilor Beldiman datează abia din anul 2013, când au luat 60.451 de euro de la Alpha Bank, an în care au primit şi 18.000 de euro de la PF Popa C., împrumut care trebuia achitat până anul trecut. Din acest împrumut s-a achitat deja suma de 9.000 euro, diferenţa urmând să fie plătită până în 2015.

Cu alte cuvinte te împrumuţi de la bancă cu dobândă şi apoi oferi 38.000 de euro unei firme care participă la licitaţia organizată tot de tine. Interesant, foarte interesant.

Mai trebuie spus că în declaraţiile de avere din 2012 şi 2013 Mihaela Beldiman scrie că pentru anii 2011 şi 2012 a încasat, ea sau soţul ei, sume importante de bani de la Financial Consulting. Mai exact, ar fi vorba de 22.191 de lei în 2012 şi 63.442 de lei în 2013. Financial Consulting, acolo unde Tiberiu Beldiman era nu doar acţionar ci şi angajat, încasând sume frumuşele.

Legat de firma care a participat la licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Suceava în domeniul mass-media, SC Training&Consulting Group SRL Suceava, trebuie spus că în 2013 şi 2014 Tiberiu Beldiman a lucrat în calitate de consultant PR şi a încasat circa 3.400 de lei.

Care-i logica să împrumuţi o firmă cu 34.000 de euro şi apoi să-i iei tot tu banii din contracte de PR? Asta chiar îmi scapă, dar poate că sunt alte instituţii care pot face lumină în acest hăţiş al banilor luaţi de colo şi daţi dincolo şi al licitaţiilor cel puţin dubioase.