Feţele nevăzute ale noii centrale termice

Primarul Ion Lungu dă asigurări în stânga şi-n dreapta că noua centrală termică care va trebui să asigure căldura în casele sucevenilor va fi funcţională începând de pe 9 noiembrie.
Din datele pe care le deţin, acest lucru nu se va întâmpla şi asta pentru că austriecii nu vor finaliza întreaga centrală, ci doar partea de producere a agentului termic. Ori, miza acestei centrale este componenta de producere a energiei electrice, de acolo de unde vin şi banii, pe de o parte din ceea ce se livrează în sistemul naţional, pe de altă parte din certificatele verzi acordate de stat.
Dacă această parte a centralei nu va fi funcţională, mi-e greu să cred că o firmă privată, care urmăreşte să aibă profit, îşi va permite să meargă în pierdere pentru a produce energie termică. Informaţiile de ultim moment arată că partea de producere a energiei electrice va fi gata abia la începutul anului viitor, ceea ce înseamnă că tot atunci se va livra şi agent termic către populaţia racordată la sistemul centralizat.
Există însă şi o altă problemă. Bioenergy va produce acest agent termic, dar transportul şi distribuţia sunt asigurate, cel puţin momentan, de către Termica. Intenţia austriecilor care deţin majoritatea în firma Bioenergy este aceea de a pune mâna şi pe distribuţie şi transport, iar acest lucru se va întâmpla cât de curând.
Totul a fost foarte bine gândit în această direcţie, iar licenţa pe care Termica o deţinea pentru distribuţie şi transport, şi care a expirat acum câteva luni, nu a mai fost prelungită. Dacă s-ar fi dorit ca această activitate să fie continuată de Termica se făceau demersurile necesare pentru prelungirea licenţei. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar pasul următor va fi oferirea pe tavă firmei controlată de austrieci a distribuţiei şi transportului energiei termice la nivelul municipiului Suceava.
În acest fel, vom fi sclavi cu acte-n regulă către „Curtea de la Viena”. Două lucruri trebuie urmărite din această nouă manevră. Una este legată de angajaţii pe care Termica îi mai are şi care au fost păstraţi tocmai pentru a asigura distribuţia şi transportul energiei termice. Probabil că o parte dintre ei vor fi preluaţi de Bioenergy şi îşi vor continua activitatea. Cei mai mulţi însă, nu se vor regăsi în noua organigramă. Aşa că, atenţie, la Termica se coc alte disponibilizări.
O altă problemă este obţinerea licenţei de transport şi distribuţie de către Bioenergy. Pentru a primi această licenţă, austriecii trebuie să garanteze celor de la Agenţia Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) că vor acoperi pierderile din reţea, care anual se ridică la un milion de euro. Sunt convins că cei din conducerea firmei Bioenergy nu vor face acest lucru pentru că ar arunca pur şi simplu nişte bani. Se va ajunge din nou ca pierderile să fie suportate de Primăria Suceava, care, aţi ghicit, va oferi anual câte un milion de euro din banii noştri, ai tuturor.
Mai exact, vom da bani pentru prosperitatea unor firme particulare, două austriece şi una românească.