Shares

Un articol publicat în ziarul „Gândul” arată că politicienii nu sunt străini de practicile din Vama Siret. Războiul se dă între social-democraţi, cu Victor Ponta, Cătălin Nechifor şi Ovidiu Donţu, şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, democrat liberalul Gheorghe Flutur.

Am să citez din „Gândul” doar partea care are legătură cu Suceava, iar la final am să fac şi eu câteva observaţii. Mai întâi, iată articolul:

„Pesediştii îi acuză pe democrat-liberali că la ei ajung banii obţinuţi din şpăgi la vamă. Democrat-liberalii susţin că pesediştii iau partea leului la vămi. Principala ţintă a PSD este Gheorghe Flutur, care, din postura sa de şef al Consiliului Judeţean Suceava, ar fi vârful piramidei lotului Siret. Victor Ponta l-a atacat, ieri, dur pe Flutur, dar şi pe Gheorghe Falcă (Arad) sau Constantin Ostaficiuc (Timiş), la care ar ajunge banii negri colectaţi din vămi. „Ştim cu toţii ce se-ntâmplă la vamă. Cei de acolo sunt puşi de şefii de partid. Credeţi că la Suceava te pune cineva în funcţie fără acordul lui Flutur? Sau la Arad ori la Timişoara, te pune cineva fără acordul lui Falcă sau a lui Ostaficiuc? După cum ştie toată lumea, banii se strâng la Bucureşti, la Blejnar şi la ceilalţi. Doar n-am descoperit acum apa caldă şi faptul că pământul e rotund”, a declarat Ponta. În replică, Gheorghe Flutur i-a „avertizat” pe pesediştii „mai tineri” că vor afla „mai multe informaţii” despre cum primeşte partidul lor bani din vămi.

Primii care au deschis acest subiect sensibil pentru toate partidele au fost social-democraţii din Suceava. „Vama Siret este situată într-un judeţ unde controlul absolut îl deţine Gheorghe Flutur. Ne este greu să credem că dânsul nu ştia de mai mult timp detalii despre activitatea desfăşurată de vameşi acolo. Din două una: ori a fost decimată reţeaua PDL locală privind traficul de ţigări la Siret, ori acesteia i s-a eliminat concurenţa prin această acţiune”, a acuzat preşedintele executiv al PSD Suceava, Ovidiu Donţu (foto jos).

La rândul său, deputatul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor, spune că „au apărut diverse zvonuri în Suceava despre legăturile unor lideri locali ai PDL cu ceea ce se întâmplă, în general, în vamă”. Nichifor s-a ferit să meargă mai departe cu acuzaţiile, „neavând dovezi palpabile”.

„Pesediştii au sărit calul în ultima perioadă”, este replica lui Flutur, vicele democrat-liberal susţinând, la rându-i că le va arăta acestora cu ce se ocupă. „Acum i-am văzut trompete cu ce se întâmplă la Siret. Au avut un subiect în care să întrebe ce face Flutur. Nu m-am implicat niciodată în aceste probleme şi nici în deconcentratele din vămi, dar îi avertizez pe pesedişti că vor afla multe informaţii despre ei, în special generaţia asta tânără, care se face că uită, cum au lucrat şi cum lucrează cu vămile şi cum tranzitează mărfuri de zeci de milioane de euro, numai în ultimii ani, prin vămile din graniţa cu Ucraina”, a declarat, marţi, Gheorghe Flutur (foto jos)”.

Acest articol nu face decât să amintească disputa dintre PSD şi PD-L din 2009, când cele două partide se aflau împreună la guvernare şi îşi împărţeau instituţiile deconcentrate din judeţ. Printre acestea se afla şi Vama Siret, care potrivit algoritmului a revenit celor de la PDL, acestea numindu-şi astfel acolo un om de încredere.

Faptul că în Vămi se ia şpagă e o poveste veche de când Lumea şi va dăinui până ce aceasta va dispărea. Personal nu pot fi de acord cu acest sistem, dar firesc vine şi întrebarea de ce se băteau partidele politice pentru a-şi numi proprii oameni în funcţiile de conducere ale instituţiilor de la frontiera cu Ucraina? Simplu: pentru că ştiau exact ce se întâmplă acolo şi cam ce sume de bani se adună. Vama Siret era o cloşcă cu puii de aur la care visa orice partid politic. Acolo, era un sistem tolerat şi chiar încurajat. Acum, din motive Schengen bănuiesc, au căzut cei de la baza piramidei. Dar şefii Vămii şi ai Poliţiei de Frontieră din Suceava ce naiba au făcut în acest timp? Nu au văzut şi nu au ştiut nimic, în ciuda faptului că au o grămadă de echipe control. Chiar şi pentru asta ar trebui zburaţi. Şi nu oricum, ci în regim de urgenţă.

Dacă vor răspunde doar acarii păun, peste 2-3 luni sistemul îşi va reveni la normal, ca şi cum nimic nu se va fi întâmplat, iar adevăraţii beneficiari vor continua să-şi umple buzunarele rânjind sfidător.