Brigada Diverse

Flutur şi PSD-iştii, războiul şpăgilor de la Vama Siret

Un articol publicat în ziarul „Gândul” arată că politicienii nu sunt străini de practicile din Vama Siret. Războiul se dă între social-democraţi, cu Victor Ponta, Cătălin Nechifor şi Ovidiu Donţu, şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, democrat liberalul Gheorghe Flutur.

Am să citez din „Gândul” doar partea care are legătură cu Suceava, iar la final am să fac şi eu câteva observaţii. Mai întâi, iată articolul:

„Pesediştii îi acuză pe democrat-liberali că la ei ajung banii obţinuţi din şpăgi la vamă. Democrat-liberalii susţin că pesediştii iau partea leului la vămi. Principala ţintă a PSD este Gheorghe Flutur, care, din postura sa de şef al Consiliului Judeţean Suceava, ar fi vârful piramidei lotului Siret. Victor Ponta l-a atacat, ieri, dur pe Flutur, dar şi pe Gheorghe Falcă (Arad) sau Constantin Ostaficiuc (Timiş), la care ar ajunge banii negri colectaţi din vămi. „Ştim cu toţii ce se-ntâmplă la vamă. Cei de acolo sunt puşi de şefii de partid. Credeţi că la Suceava te pune cineva în funcţie fără acordul lui Flutur? Sau la Arad ori la Timişoara, te pune cineva fără acordul lui Falcă sau a lui Ostaficiuc? După cum ştie toată lumea, banii se strâng la Bucureşti, la Blejnar şi la ceilalţi. Doar n-am descoperit acum apa caldă şi faptul că pământul e rotund”, a declarat Ponta. În replică, Gheorghe Flutur i-a „avertizat” pe pesediştii „mai tineri” că vor afla „mai multe informaţii” despre cum primeşte partidul lor bani din vămi.

Primii care au deschis acest subiect sensibil pentru toate partidele au fost social-democraţii din Suceava. „Vama Siret este situată într-un judeţ unde controlul absolut îl deţine Gheorghe Flutur. Ne este greu să credem că dânsul nu ştia de mai mult timp detalii despre activitatea desfăşurată de vameşi acolo. Din două una: ori a fost decimată reţeaua PDL locală privind traficul de ţigări la Siret, ori acesteia i s-a eliminat concurenţa prin această acţiune”, a acuzat preşedintele executiv al PSD Suceava, Ovidiu Donţu (foto jos).

La rândul său, deputatul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor, spune că „au apărut diverse zvonuri în Suceava despre legăturile unor lideri locali ai PDL cu ceea ce se întâmplă, în general, în vamă”. Nichifor s-a ferit să meargă mai departe cu acuzaţiile, „neavând dovezi palpabile”.

„Pesediştii au sărit calul în ultima perioadă”, este replica lui Flutur, vicele democrat-liberal susţinând, la rându-i că le va arăta acestora cu ce se ocupă. „Acum i-am văzut trompete cu ce se întâmplă la Siret. Au avut un subiect în care să întrebe ce face Flutur. Nu m-am implicat niciodată în aceste probleme şi nici în deconcentratele din vămi, dar îi avertizez pe pesedişti că vor afla multe informaţii despre ei, în special generaţia asta tânără, care se face că uită, cum au lucrat şi cum lucrează cu vămile şi cum tranzitează mărfuri de zeci de milioane de euro, numai în ultimii ani, prin vămile din graniţa cu Ucraina”, a declarat, marţi, Gheorghe Flutur (foto jos)”.

Acest articol nu face decât să amintească disputa dintre PSD şi PD-L din 2009, când cele două partide se aflau împreună la guvernare şi îşi împărţeau instituţiile deconcentrate din judeţ. Printre acestea se afla şi Vama Siret, care potrivit algoritmului a revenit celor de la PDL, acestea numindu-şi astfel acolo un om de încredere.

Faptul că în Vămi se ia şpagă e o poveste veche de când Lumea şi va dăinui până ce aceasta va dispărea. Personal nu pot fi de acord cu acest sistem, dar firesc vine şi întrebarea de ce se băteau partidele politice pentru a-şi numi proprii oameni în funcţiile de conducere ale instituţiilor de la frontiera cu Ucraina? Simplu: pentru că ştiau exact ce se întâmplă acolo şi cam ce sume de bani se adună. Vama Siret era o cloşcă cu puii de aur la care visa orice partid politic. Acolo, era un sistem tolerat şi chiar încurajat. Acum, din motive Schengen bănuiesc, au căzut cei de la baza piramidei. Dar şefii Vămii şi ai Poliţiei de Frontieră din Suceava ce naiba au făcut în acest timp? Nu au văzut şi nu au ştiut nimic, în ciuda faptului că au o grămadă de echipe control. Chiar şi pentru asta ar trebui zburaţi. Şi nu oricum, ci în regim de urgenţă.

Dacă vor răspunde doar acarii păun, peste 2-3 luni sistemul îşi va reveni la normal, ca şi cum nimic nu se va fi întâmplat, iar adevăraţii beneficiari vor continua să-şi umple buzunarele rânjind sfidător.

Articole asemănătoare

12 Comentarii

 1. Domnu’ Flutur declara ca „nu s-a implicat in deconcentratele de la vămi”,rezultand implicit ca vamesii si politistii de frontiera culegeau fructele mitei si se daruiau numai intre ei,traiau ca-n comunismul deplin ,la fiecare dupa necesitatile de vile si merţane,ceea ce se vede uşor nu mai departe de cartierul Obcini precum si in zonele urbane noi.Ei,pedelistii,nu aveau si nu au nici un reprezentant traficant de ţigări (cu TIR-ul,sa ne inţelegem)in comisiile de control din Parlament ale unor organe cu ochi albastri,nu au cota parte si nu scot milioane pentru alegeri si pentru Vodă-Chioru (un rege de basm) si balabustele sale,urate si proaste,umflate cu pompa dar pline de bani obţinuţi din vânzări anterioare.
  Nu,toate astea sunt de resortul partidelor din opozitie,ei sunt organizati in mafii la Siret,Stânca-Costesti – ca sa citez numai pe cele din parohia flutiristică – ei fumeaza ca turcii numai tutun balan,etc.
  Intre noi fie vorba,pe vremea lor,daca pesedistii si liberalii nu tolerau si nu se dedulceau,multi fruntasi ai PDL (cum ar fi Blaga sau Igas) ar fi cerut pe vremea asta liberari conditionate,precum luptatorul pentru drepturile omului pocăit Severin Tcaciuc.
  Intrebare de concurs,domnu’ Sandrinio,pentru dvs.:
  Oare de ce un anume postac din Radauti nu apare pe lista celor legati de la Siret? De ce tacea dumnealui cu cca 10 zile inainte de belea,i-a crescut brusc coeficientul de inteligenta?
  Sau este din alta piesa,din alt trafic,care nu se face cu bicicleta?
  Mai intreb: daca domnu Flutur nu s-a implicat in deconcentratele de la vămi,acestea,deconcentratele de la vămi, s-au implicat in ce ştim noi ?
  Sunt nevoit sa ma autocitez: Cheia de la succesuri se afla la efendi procoror…

   1. He,he! Nu are nici o importanta,oricum nu l-as face public,nu e un concurs de delatiune;in afara unor consideratii de principiu – pana la urma vorbe de claca – procurorii trebuie sa-si faca treaba fara interferente. Se va vedea daca o fac bine sau rau,cu buna credinta sau nu.

 2. Acest Flutur ori este idiot(putin probabil totusi) ori ne crede pe toti idioti.
  Presupunand prin absurd ca la Siret in ultimii ani s ar fi capturat in fiecare zi cate un tir cu tigari de contrabanda, oare dumnealui ar fi declarat acelasi lucru despre totala sa neimplicare in deconcentratele de la vama? Si potrivit aceluiasi algoritm de gandire ar fi laudat probabil partidele de opozitie pentru ordinea de acolo.
  Intr un judet in care este stiut faptul ca nimic nu misca fara voia sa, este o rusine pentru Flutur sa se delimiteze intr un mod atat de las si de rudimentar de consecintele acestor evenimente.

 3. Aşa cum era de aşteptat, nevoia aderării la Spaţiul Schengen a început să facă ravagii în respectata breaslă a vameşilor şi poliţiştilor de frontieră. După decade de trai pe vătrai, timp în care au făcut bani cu nemiluita, steaua acestei caste a început să apună.

  Încă de pe vremea Împuşcatului, a fi vameş însemna să îţi pună Dumnezeu mâna-n cap, iar poveştile des­pre averile strânse dubios circulau nestingherite, fără a fi băgate în seamă de autorităţile vremii ce erau ocupate cu aplicarea celebrei legi a ilicitului 18/1968 pe posesorii de cazane de rachiu ori bişniţari de duzi­nă. După diluviul din decembrie legea a fost abrogată în 1996 pentru că nimeni nu o mai băga în seamă, şi s-a dat astfel mână liberă epatării unui sistem bazat pe acte de corupţie, nepotism şi interese politice. Angajaţii au început să se întreacă în construcţia de vile precum ţiganii, palate cu turnuleţe, fără să le mai pese de nimic, doar ştiau că au spate fiindcă din ,,căciula” strânsă la final de tură se decarta mai sus şi de acolo tot aşa, până se ajungea la vârful piramidei. Adică taman în laba nesătulă a tatălui hoţilor.
  Chiar dacă se jeluie când vorbesc de prezent, în vamă au fost mereu vremuri bune, ciubucul zilnic al unui lucrător depăşind salariul mediu al unui românaş înglodat în datorii la întreţinere şi rate la bancă. E drept, anumite momente de glorie cum ar fi embargoul nu pot fi uitate prea curând, dar nu le plângeţi de milă pentru că le-au compensat cu vârf şi îndesat prin traficul cu ţigări, alcool şi carne vie.
  Scumpirea tutunului a fost o adevărată mană cerească pentru angajaţii obişnuiţi să întindă gheara pentru şpagă la orice transportator mai mult sau mai puţin ilegal, dar cu suta de cartuşe de ţigări îndesate în roata de rezervă. Ori cu pasageri fără acte sau pur şi simplu prea grăbiţi pentru a pierde vremea la purecat în vămi. Despre traficul de curve nici n-are sens să mai vorbim, faptul că am dat la export bunăciunile ţării văzându-se cu ochiul liber atunci n-ai ce face şi apelezi la serviciile celor rămase să-şi slujească patria.
  Pentru vameşi au venit zile de restrişte şi bejenie, şi n-au decât să suduie prioritatea aderării la Spaţiul Schengen şi faptul că odată cu primi­rea-n UE s-au ales cu un M în faţa ini­ţialelor Uniunii care s-a săturat de ciubucăria specific balcanică, atunci când se pomenesc că le bate-n zori de zi DNA la uşă. Şi-au trăit traiul, şi şi-au mâncat mălaiul. La muncă, nu la şuncă… ori la întins mâna..

  Iar cand va vad ca incercati sa puneti aceasta in carca unui partid sau a unui om politic ma apuca un ras sanatos si sarcastic si va asigur ca santeti mai naivi decat pisicile sub clar de luna si mai demni de compasiune decat copiii fara parinti.Acest obicei il avem cu totii si vinovati santem,in aceeasi masura,in fiecare zi.Asa ca sic transit Gloria mundi prin imensa noastra prostie,ura si incrancenare de macaci cu coltii stirbiti.Spor la mancat ficatii ca vin altii ce vor lua de la voi totul.Chiar si neputinta.Cum dati voi sentinte ca niste toape isterice ce au citit la tabloul cu cheltuieli marile dovezi prinse in tampoane.

  1. Sigur ca de la toate partidele,de la toate armele,de la toate gradele… Cineva trebuie,pana la urma,sa faca precum bulgarii: toti mitarnicii acasa (mitarnic= denumirea medievala a vamesului,in limba romana veche) si aduse firme de specialitate din tari serioase – bulgarii au adus o firma britanica. dar daca se dau si aia pe brazda?? Pe brazda romaneasca,desigur.
   Acuma despre rolul Chiorului si al Cupolei sale: sa fim cinstiti si sa recunoastem ca ei au dus arta vamuirii la culmi nebanuite,este ceva cam cum era s.s.m.d.,adica societatea socialista multilateral dezvoltata,omul nou,reforma,etc. – nu a mai durat mult si s-a dus dracului,asa sa ne ajute Dumnezeu !

 4. Cica in undeva in Raduti vine un vames se da dintr-o masina bengoasa ultimul racnet si sta , in scurt timp mai apare un vasmes parcheaza masina ultimul racnet si sta de vorba cu primul in 2 minute mai vine un vames la fel parcheaza masina bengoasa si sta de vorba cu cei 2 – dupa 5 minute vine inca un vames cu un harb de masina clacsoneaza si ceilalti 3 se urca in masina si pleaca spre Siret .
  Baietii mergeau cu o msina ( harb ) la munca sa nu vada seful lor ce masini au .

  E banc sau realitate voi ce ziceti ?

  E povestea spusa de un cetetean care a vazut acest lucru , desigur suna ca banc dar nu e asa .

  Cat despre bani si spagi si partide – da mai Flutur si Basescu luau banii de la vami si le mergea asa de bine incat a trimis DNA-ul si SRI-ul ca sa isi aresteze oamenii care le dadeau bani –

  destepti mai sunteti felicitarile mele .

 5. Cica in undeva in Raduti vine un vames se da dintr-o masina bengoasa ultimul racnet si sta , in scurt timp mai apare un vasmes parcheaza masina ultimul racnet si sta de vorba cu primul in 2 minute mai vine un vames la fel parcheaza masina bengoasa si sta de vorba cu cei 2 – dupa 5 minute vine inca un vames cu un harb de masina clacsoneaza si ceilalti 3 se urca in masina si pleaca spre Siret .
  Baietii mergeau cu o msina ( harb ) la munca sa nu vada seful lor ce masini au .

  E banc sau realitate voi ce ziceti ?

  E povestea spusa de un cetetean care a vazut acest lucru , desigur suna ca banc dar nu e asa .

  Cat despre bani si spagi si partide – da mai Flutur si Basescu luau banii de la vami si le mergea asa de bine incat a trimis DNA-ul si SRI-ul ca sa isi aresteze oamenii care le dadeau bani –

  destepti mai sunteti felicitarile mele

 6. Cica in undeva in Raduti vine un vames se da dintr-o masina bengoasa ultimul racnet si sta , in scurt timp mai apare un vasmes parcheaza masina ultimul racnet si sta de vorba cu primul in 2 minute mai vine un vames la fel parcheaza masina bengoasa si sta de vorba cu cei 2 – dupa 5 minute vine inca un vames cu un harb de masina clacsoneaza si ceilalti 3 se urca in masina si pleaca spre Siret .
  Baietii mergeau cu o msina ( harb ) la munca sa nu vada seful lor ce masini au .

  E banc sau realitate voi ce ziceti ?

  E povestea spusa de un cetetean care a vazut acest lucru , desigur suna ca banc dar nu e asa .

  Cat despre bani si spagi si partide – da mai Flutur si Basescu luau banii de la vami si le mergea asa de bine incat a trimis DNA-ul si SRI-ul ca sa isi aresteze oamenii care le dadeau bani –

  destepti mai sunteti felicitarile mele

 7. Cica in undeva in Raduti vine un vames se da dintr-o masina bengoasa ultimul racnet si sta , in scurt timp mai apare un vasmes parcheaza masina ultimul racnet si sta de vorba cu primul in 2 minute mai vine un vames la fel parcheaza masina bengoasa si sta de vorba cu cei 2 – dupa 5 minute vine inca un vames cu un harb de masina clacsoneaza si ceilalti 3 se urca in masina si pleaca spre Siret .
  Baietii mergeau cu o msina ( harb ) la munca sa nu vada seful lor ce masini au .

  E banc sau realitate voi ce ziceti ?

  E povestea spusa de un cetetean care a vazut acest lucru , desigur suna ca banc dar nu e asa .

 8. CORUPTUL DE VORNICU PE CAND V-A FI INCHIS, EL A IMPARTIT , PROBABIL, BANII CHELTUITI DE ANTON CU FACTURI SUSPECTE PE MANCARE LA CETATEA SI A CONTRIBUIT LA DESFINTAREA CLUBULUI PENTRU A FAVORIZA PE SPORTING IN OBTINEREA DE FONDURI DE LA PRIMARIE.
  SANDRINIO, TU NU STII NIMIC SI DACA DA DE CE NU SCRII NIMIC, SAU ESTI AMIC CU VORNICU ???

 9. CORUPTUL DE VORNICU PE CAND V-A FI INCHIS, EL A IMPARTIT , PROBABIL, BANII CHELTUITI DE ANTON CU FACTURI SUSPECTE PE MANCARE LA CETATEA SI A CONTRIBUIT LA DESFINTAREA CLUBULUI PENTRU A FAVORIZA PE SPORTING IN OBTINEREA DE FONDURI DE LA PRIMARIE.
  SANDRINIO, TU NU STII NIMIC SI DACA DA DE CE NU SCRII NIMIC, SAU ESTI AMIC CU VORNICU ??

Back to top button