Shares

De aproape o săptămână trăiesc cu senzaţia că Suceava este un film cu spioni, cu maşinaţiuni subterane, intrigi şi pasiuni greu de imaginat.

James Bond pare deja un mic copil pe lângă ce oferă Suceava. Actori principali sunt angajaţi din Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI), iar roluri secundare par să revină celor de la Serviciul Român de Informaţii (SRI), Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), başca ceva figuranţi.

Totul a plecat de la reţinerea comisarului-şef Cristian Macsim, şeful SIPI Suceava, la finele lunii decembrie 2014. Operaţiunea a fost coordondată de procurorii DNA Suceava, care au precizat în comunicatul transmis la acea vreme următoarele: „În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă”.

În lumina ultimelor informaţii şi acuzaţii, s-ar părea că cineva a jucat strâmb. Mai exact oameni care au intrat în posesia unor informaţii secrete le-au folosit tendenţios. Care ar fi scopul?

Pe lângă compromiterea unor persoane, ceea ce este deja o certitudine, s-a reuşit şi compromiterea parţială a unor instituţii care în ultima vreme deveniseră destul de credibile, mă refer aici la SIPI şi SRI.

sri sigla

E clar că în angrenajul acestor instituţii, în special la SIPI, ceva nu funcţionează corect, iar maşinăria scoate sunete ciudate la orice mişcare.

În presa locală s-a vorbit de un ofiţer „Florin”, omul în jurul căruia ar gravita toată cheia problemelor. Am convingerea că un singur om nu putea genera o astfel de nebunie, iar conspiraţia este mult mai amplă cu personaje care l-au ajutat pe ofiţerul „Florin”. Ori poate acesta o fi un geniu încât a reuşit să joace pe degete două servicii secrete? Greu de crezut şi mai ales de acceptat.

Una peste alta, această gâlceavă nu face altceva decât să arunce o puternică urmă de îndoială despre modul în care îşi fac treaba serviciile secrete, şi mai ales pe cine apără acestea în mod real.

Probabil că timpul ne va aduce lămuriri suplimentare, iar dacă se va ajunge la o curăţenie internă secrete iarăşi nu vom avea prea multe de câştigat. Şi îmi vine în memorie doar un singur episod, plecarea pe muţeşte, prin pensionare, din funcţia de adjunct al SRI Suceava a colonelului Costel Irimia. Sursele mele spun că a fostd e fapt o pensionare forţată, pentru a se ascunde ceva mizerii, cel mai probabil scurgeri de informaţii.