Shares

În timp ce noi ne distrăm la televizor cu Udrea, Videanu sau Mazăre, undeva în spatele nostru un monstru îşi întinde tentaculele tăcut şi pe nesimţite.

E războiul care se derulează de aproape un an la doar câteva sute de kilometri de graniţa României, şi în care am putea fi aruncaţi fără să ne dăm seama.

Pentru noi, cei care locuim în această zonă a Bucovinei, la doi paşi de graniţa cu Ucraina, urmările ar putea fi dintre cele mai îngrozitoare. Una e să fii la o aruncătură de băţ de ţara care se zbate să-şi găsească un curs în istorie, şi alta e să trăieşte pe la Cluj sau Timişoara.

Nici la Bucureşti, aşa după cum am sesizat şi cu alt prilej, nu am văzut o preocupare extrem de intensă pentru acest subiect. În afara unor mici materiale, televiziunile naţionale, aproape fără excepţie, şi-au mutat carele de reportaj în faţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de parcă viaţa României se reduce doar la cei care intră şi ies din birourile anchetatorilor.
Nu spun că nu sunt subiecte foarte importante, dar şi războiul din Ucraina ar putea, evident nimeni nu doreşte aşa ceva, să ne marcheze epoca şi vieţile.

tancuri rusesti

 

Un avertisment serios a venit din partea lui Vladimir Evseev, directorul Centrului pentru Studii Politico-Militare din Moscova, care s-a adresat reporterului TVR din capitala Rusiei.

Pe teritoriul Crimeei, în prezent se formează o grupare de forţe armate terestre bine pregătită şi de sine stătătoare. Vor fi prezente acolo diferite dispozitive, capabile să neutralizeze toate ameninţările posibile. Din păcate, dacă România se va lăsa antrenată într-o astfel de confruntare, atunci este imposibil ca o serie de obiective militare din România să nu fie trecute pe lista acelor ţinte care vor fi neutralizate cu diferite tipuri de arme”, a arătat Evseev.

Acesta a continuat cu previziunile sale, foarte probabil influenţat şi de factori de decizie de la Kremlin.

distrugeri razboi ucraina

Ştim că în România se poate crea şi potenţial ofensiv, de aceea vom căuta şi mijloace de a anihila flota militară românească. Cred că va creşte confruntarea dintre ţările noastre şi din păcate avem motive să credem asta”, a mai precizat Vladimir Evseev.

Riscurile ca acest conflict să se extindă cresc dacă armata ucraineană va primi arme din partea SUA, iar eforturile nemţilor şi francezilor de a stopa acest lucru este justificat. Dacă va fi război, acesta se va petrece la noi acasă, iar pierderile de vieţi omeneşti şi distrugerile se vor consemna printre cei dragi nouă. În partea opusă, americanii vor fi din nou protejaţi şi vor privi războiul din Europa ca pe un spectacol.

Oare nu era mai bine dacă se păstrea acest status-quo prin care Ucraina, o ţară de altfel profund coruptă, să rămână şi pe mai departe sub influenţa Rusiei?