Shares

Ziua de azi mi-am petrecut-o în mare parte într-o sală de judecată de la Curtea de Apel Suceava. Timp de patru ore i-am ascultat, atât cât au vorbit, şi i-am privit pe tinerii aruncaţi în beciurile Poliţiei pentru trafic de droguri.

Să nu vă închipuiţi că ar fi cine ştie ce vlăjgani sau tipi care îţi dau fiori. Cei mai mulţi nu îţi atrag atenţia cu nimic dacă treci pe stradă pe lângă ei. Figuri comune, şi haine aşijderea.

Ce m-a frapat a fost veselia afişată de aceşti tineri, de băieţi mă refer. Pe tot parcursul procesului nu au părut că îşi dau seama de gravitatea faptelor de care sunt acuzaţi şi nici că îşi vor rata întreaga tinereţe dacă vor fi condamnaţi. Şi dacă va fi să audă sentinţa cred că va fi una mare, peste 10 ani.

La unison au spus că sunt nevinovaţi, dar mi-e greu să cred că dosarele cu înregistrări telefonice, filmări video şi celelalte probe adunate de procurori şi poliţişti nu au substanţă.

Inconştienţa va fi plătită cu vârf şi îndesat. Din păcate, nu au de suferit doar ei. De pe urma lor şi a drogurilor pe care le-au cărat prin toată lumea zeci sau chiar sute de oameni se nenorocesc.

droguri

După cum zâmbeau ieri în boxa acuzaţilor nu cred că s-au gândit vreun moment la asta. Nu a contat că au distrus vieţi, şi nu cred că vor pune vreodată în balanţa acest aspect.

Doar fetele păreau că regretă unde s-a ajuns, şi chiar au vărsat câteva lacrimi, dar regretele târzii nu ţin de cald în arest.

Nu trebuie omis riscul la care s-au supus cei care au mers în China. Cât de scrântit la cap să fii să îţi rişti viaţa, ştiind că poţi fi prins şi executat rapid, pentru câţiva dolari.

De altfel, despre unul dintre băieţii din această grupare nu se mai ştie nimic. Zvonurile îl dau ca executat şi, teamă mi-e, că lucrurile stau chiar aşa.

Inconştienţa le va aduce unora ani grei de puşcărie, iar altora sfârşitul. Se merită oare?