Shares

Inundaţiile care au lovit judeţul Suceava luna trecută au fost transformate într-un circ electoral fără precedent de guvernanţi. Nu a existat pas al unui politician venit de la centru care să nu fie filmat, fotografiat şi comentat în presa locală şi centrală.

Şi pentru că interesul a fost atât de mare, Boc, Berceanu şi Băsescu, ce coincidenţă, formaţia 3B, s-au călcat în picioare să ne viziteze judeţul. Şi nu o dată, ci de câte două, trei sau chiar patru ori. Iar dacă cineva crede că vreunul dintre membri 3B a venit la Suceava pentru a le plânge de milă oamenilor loviţi de ape se înşeală amarnic. Totul nu este decât un circ bine regizat, în care noi, presa, avem o mare parte de vină.

La Pătrăuţi, acolo unde au fost atât preşedintele ţării, cât şi premierul, s-a consemnat un episod tragi-comic. O femeie a cărei locuinţă a fost distrusă de ape a leşinat în direct în braţele unuia dintre cei trei B, nici nu mai contează care dintre ei. În mod firesc, imaginile cu B ajutând-o pe femeia aflată în necaz au făcut ocolul României. O înregistrare apărută ulterior arată că femeia a leşinat la comandă. Oamenii din Pătrăuţi spun că sceneta a fost regizată de unul din consilierii lui Gheorghe Flutur, iar preţul actriţei de ocazie a fost de 1.000 de lei.

Sunt amănunte pe care marea masă a telespectatorilor sau cititorilor de ziar nu le ştiu, iar în mintea lor va rămâne gestul de omenie al premierului.

La fel de populare sunt şi imaginile cu preşedintele care mănâncă la popota militarilor care au trudit să construiască un pod de pontoane peste râul Suceava. Şi nu mănâncă scoici sau calamari, ci ciorbă de fasole. Ăsta da preşedinte popular.

Sunt doar două exemple pe care le-am ales, dar tot ceea ce s-a întâmplat în această perioadă nu poate să nu-ţi lase un gust amar. Cinismul cu care tragediile oamenilor sunt transformate în poveşti lacrimogene de politicieni este de-a dreptul revoltător.

Toată lumea se întrece în a oferi ajutoare sinistraţilor, dar pentru guvernanţi esenţial ar fi să vină cu un plan serios pentru a preveni aceste inundaţii şi apoi să treacă la construcţia de diguri şi apărări de maluri. Asta trebuie să facă politicienii, nu gargară şi promisiuni deşănţate în fiecare loc lovit de dezastru. Nu e greu să promiţi marea cu sarea în faţa oamenilor deznădăjduiţi şi după ce ai urcat în elicopter sau în maşină să uiţi de absolut toate problemele. Au făcut la fel toate partidele aflate la guvernare, dar PD-L este aproape să atingă perfecţiunea în privinţa populismului şi a ceea ce se numeşte campanie de imagine. Aş fi fost curios dacă mai vedeam tripleta B la Suceava de atâtea ori dacă nu era băgată în seamă de nici un ziarist. Sunt convins că nu mai veneau.