Brigada Diverse

La volan, prin România

Vacanţa în străinătate a devenit a doua natură a românului. Bogat sau sărac, cult sau mai puţin trecut prin şcoală, românul fuge rupând asfaltul spre Turcia, Bulgaria sau mai te miri unde îşi găseşte vreun locşor pe lumea asta. Cele mai multe destinaţii îi aduc satisfacţii la care nu s-a gândit cu ani în urmă, când o viză spre Occident însemna mai mult decât o victorie.

Recunosc că am vizitat şi eu câteva ţări europene, dar anul acesta am redescoperit farmecul mioritic al României. Şi nu mă refer aici numai la mârlănie, nesimţire şi prost gust, ci şi la acele locuri unde îţi doreşti să revii, sau măcar eşti fericit că se află în ţara ta şi le poţi vizita destul de lejer.

În afara litoralului zgomotos şi murdar, România are o mulţime de locuri de arătat. Cu multe dintre ele ne-a „dotat” natura, pe altele ni le-au construit înaintaşii noştri. Că am reuşit să le păstrăm sau să le dezvoltăm ţine doar de noi şi de cei care vor veni după noi.

Dacă ar fi să aleg, Transfăgărăşanul s-ar regăsi printre cele 7 minuni ale României.

transfagarasanul

Lăsând la o parte comercianţii care vând tot felul de nimicuri la preţuri exorbitante, şoselele care nu sunt ca-n palmă, dar nici nu-ţi rupi maşina în ele şi hotelurile nu foarte luxoase dar destul de piperate la buzunar, drumul de la Curtea de Argeş până spre Făgăraş este o adevărată încântare pentru ochi.

cascada pe transfagarasan

De la cascade spectaculoase şi gălăgioase, la piscuri semeţe, stânci golaşe şi păduri răcoroase, pe Transfăgărăşan o să ai şi altfel de surprize.

Pentru că, trebuie să recunoaşteţi, nu veţi găsi oriunde măgari care să nu se sinchisească de maşini şi să aştepte în mijlocul asfaltului un semn de bunăvoinţă din partea turiştilor.

magarii romaniei

Fac parte din pitorescul zonei, la fel cum Castelul Bran este un magnet pentru străini. Agitata istorie a edificiului continuă şi astăzi, iar urmele „războiului” dus pentru castel se văd din plin.

Poate că este „supliciul” de măreţie al castelului, trăit în coabitare cu bazarul de la intrare, unde fie că trebuie să plăteşti de două ori un produs, fie îţi cumperi un kitch de care te-ai putea lipsi cu uşurinţă.

castelul bran

E un rău de care suferă însă întreaga Românie, şi mai ales zonele măcinate de turismul sălbatic al ultimilor ani.

Sunt şi locuri mai puţin „omorâte”. Adamclisi este unul dintre acestea, locul unde istoria de predă în aer liber, iar filmele lui Sergiu Nicolaescu nu mai bat cu realitatea. Mai sunt şi Vulcanii noroioşi, o zonă din Buzău extrem de interesantă prin fenomenele naturale unice în zonă. Şi asta e doar ce am reuşit să prind în scurta mea vacanţă prin România. Dacă nu v-am convins că trebuie să mergeţi prin România sunt singurul vinovat. În caz contrar, sper că o să-mi daţi dreptate măcar parţial că trebuie să ne vedem ţara şi frumuseţile ei.

Articole asemănătoare

2 Comentarii

  1. romania este intr adevar o tara frumoasa si spun asta din punctul de vedere al celui care a batut o cu piciorul destul de mult si nu din cel al unor guvernanti ce incearca de ani de zile sa puna in practica programe de revigorare turistica sortite esecului din start.

Back to top button