Shares

Mai multe licitaţii organizate pentru modernizarea mai multor drumuri judeţene din Suceava ridică mari semne de întrebare vizavi de modul în care au fost atribuite. În fiecare caz este vorba de sume mari de bani, iar firmele care au câştigat aceste licitaţii au administratori apropiaţi de lideri marcanţi ai PD-L.

De exemplu, lucrările de modernizare a drumului judeţean Salcea-Vereşti-Roşcani au fost câştigate iniţial de SC Transporturi SA Botoşani, dar proiectul a fost atribuit celor de la SC Drumuri şi Poduri SA Suceava. Şi nu oricum, ci cu o valoare mai mare cu „modica” sumă de 68 de miliarde de lei vechi. În urma contestaţiei de rigoare, Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor şi instanţele de judecată, jumătate din lucrări au fost subcontractate de SC Drumuri şi Poduri SA Suceava către firma din Botoşani, iar valoarea contractului a rămas, fireşte, cea umflată artificial.

Un alt proiect care ridică semne de întrebare este cel pentru asfaltarea şi modernizarea DJ 209 Dărmăneşti – Siret. Câştigătoare a fost desemnată firma lui Dorinel Umbrărescu, un bun prieten cu actuala şleahtă din PD-L. Interesant este că suma care trebuie plătită firmei lui Umbrărescu este mai mare cu 40 de miliarde de lei vechi faţă de oferta firmei care s-a clasat pe locul doi. Şi în acest caz, lucrarea a fost subcontractată către SC ADPL SA Iaşi.

Aceleaşi suspiciuni se ridică şi în cazul drumului care face legătură între Pojorâta şi Rarău. Firma care a obţinut „girul” de a executa lucrările, de fapt un consorţiu format din SCCF Group Colas şi SC Calcarul SA Pojorâta, a cerut cu 16 miliarde de lei în plus faţă de firma clasată pe locul doi şi care a fost declarată necâştigătoare.

Contractele au fost parafate la Suceava, cu mare tam-tam de Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.

Potrivit unor surse care cunosc amănunte despre aceste proiecte, licitaţiile au fost atribuite punctual, câştigătorii fiind cunoscuţi cu mult înainte, totul făcându-se pe baza relaţiilor de prietenie dintre oamenii de vază din PD-L şi administratorii firmelor câştigătoare.