Shares

Microbuzele şi autobuzele puse în circulaţie de câteva centre comerciale care activează în Suceava şi Şcheia l-au călcat pe bătături pe primarul Ion Lungu. Urmarea? Mijloacele de transport vor dispărea de pe trasee.

Decizia de a interzice circulaţia microbuzelor şi autobuzelor care transportau clienţi spre Iulius Mall sau Real a fost luată după ce reprezentanţii TPL s-au plâns că încasările din ianuarie 2010 au scăzut cu 10% faţă de luna ianuarie a anului trecut.

Mă întreb de ce această măsură nu a fost luată de primarul Ion Lungu în octombrie, sau noiembrie anul trecut, pentru că situaţia a fost similară cu cea prezentată acum, comparativ cu lunile octombrie şi noiembrie din 2008.

Răspunsul e simplu. La acea vreme era campanie electorală, iar orice vot conta enorm în economia finală. Lungu nu-şi permitea luxul de a-i lăsa pe pensionari fără mijloace de transport spre centrele comerciale doar de dragul pierderilor raportate de TPL.

E un act cinic până la urmă, care vine la doar două luni după alegerile prezidenţiale. În conferinţa de presă organizată susţinută astăzi, primarul Ion Lungu i-a acuzat pe reprezentanţii lanţurilor de magazine care au pus în circulaţie aceste mijloace de transport că mint. Mai exact, edilul Sucevei a afirmat că s-au cerut aprobări pentru transportul angajaţilor, iar sub această mască se desfăşoară ilegal activităţi de transport în comun.

Sincer să fiu, nu ştiu dacă cei de la Real au anunţat că asigură transport gratuit spre magazinul lor din Şcheia, dar cei de la Iulius Mall nu s-au ascuns niciodată sub această mască.

În luna august a anului trecut, din dorinţa de a atrage clienţi spre centrul comercial din lunca râului Suceava, cei de la Iulius Mall au anunţat că pun în circulaţie autobuze din toate cartierele.

La acea vreme s-a popularizat în toată media locală acţiunea de introducere a mijloacelor de transport, iar singura condiţie impusă era aceea de a nu opri în staţiile TPL. Mai mult, pe autobuzele care circulau între diferite cartiere ale oraşului şi Iulius Mall scrie mare cât o zi de post “Transport gratuit”, aşa încât nu cred că nimeni a ascuns intenţiile reale.

Dar cum la acea vreme erau alte condiţii, politice în special, nimeni de la Primăria Suceava nu a protestat. Momentul să-i calce cu autobuzul a venit acum.