Shares

Afară ninge şi e ger. Cu alte cuvinte e iarnă, şi asta se vede de la distanţă. Din păcate, se şi simte. La facturile care trebuie achitate, la benzina consumată şi nu numai.

Primăria anunţa ieri că a cheltuit 150.000 de euro pentru lucrările de deszăpezire din lunile decembrie şi ianuarie. Bănuiesc că banii s-au dus exclusiv pe deszăpezirea şoselelor, sau ce o mai fi rămas din ele.

Pe trotuare nu s-a întâmplat nimic. Şi asta în ciuda faptului că mii de suceveni circulă zilnic pe joc. Bătrânii merg din bloc până la magazin pentru a-şi lua pâine şi lapte, până la Primărie pentru a plăti taxele şi impozitele. Copiii merg la şcoală, iar cine mai are un loc de muncă se grăbeşte să nu-l piardă.

Orice deplasare la picior înseamnă şi antrenament serios. Nu că cineva din noi ar vrea să meargă la Jocurile Olimpice de la Vancouver, ci pur şi simplu pentru că Primăria nu-şi face treaba aşa cum ar fi corect.

Muncitorii de la Direcţia Domeniului Public au fost invizibili aproape toată iarna. Poate că sunt plătiţi să stea la căldură, sau poate or fi prinşi cu tăiatul frunzei la câini. Tot ceea ce am simţit şi simţim din plin au fost nisipul şi sarea aruncate pe trotuare. Aşa am ajuns să înotăm pur şi simplu prin zăpada maronie de pe trotuare. Sunt şi cazuri în care trotuarele au fost cruţate, dar pe aici se simte gheaţa, iar efortul pentru a sta în echilibru este poate şi mai dificil decât în locurile unde s-a aruncat în exces sare şi nisip.

Şi nu este singura neglijenţă a Primăriei. Pe trotuarele aflate în faţa asociaţiilor de proprietari şi a societăţilor comerciale sarcina de a îndepărta zăpada revine celor menţionaţi. Rar s-a întâmplat ca cineva să pună mâna pe lopată şi să cureţe trotuarele. Primăria avea pârghiile legale pentru a-i avertiza şi a-i sancţiona pe cei care au dat dovadă de nesimţire. Nu a făcut-o şi probabil că nu o va face, simţindu-se cu musca pe căciulă în această problemă.

Nu ne rămâne decât să aşteptăm încălzirea vremii. Până să avem 2-3 grade cu plus vă sfătuiesc să mergeţi fuguţa la magazinul din colţ şi să vă luaţi o pereche de cizme de gumă.