Shares

Traficul cu băuturi alcoolice şi ţigări prin filiera magazinelor duty-free poate continua nestingherit. Minunea închiderii acestor spaţii comerciale care beneficiază de scutiri la plata taxelor vamale a ţinut doar câteva săptămâni.

Proprietarii magazinelor duty-free au obţinut în instanţă anularea ordinului de închidere la mai puţin de o lună după ce ministrul Finanţelor Sebastian Vlădescu îl semnase.

Euroavipo Poşta Câlnău, firmă care deţine mai multe magazine de tip duty-free, s-a adresat instanţelor, iar judecătorii Curţii de Apel Ploieşti au decis, încă de la sfârşitul săptămânii trecute, să suspende ordinul de închidere a acestor spaţii comerciale.  

Vestea a fost recepţionată rapid şi de ceilalţi proprietari de magazine duty-free, inclusiv cei de la Siret. Urmarea a fost aceea că stocurile de marfă au fost reîmprospătate, iar traficul cu băuturi alcoolice şi ţigări îşi va continua cursul.

Gurile rele spun că în ultimele săptămâni, de la intrarea în vigoare a ultimatumului de 45 de zile pe care proprietarii de magazine duty-free îl aveau pentru a lichida stocurile de băuturi şi ţigări s-a înregistrat un trafic intens în Punctul de Trecere a Frontierei Siret.

Persoane apropiate acestui fenomen spun că pentru a obţine anularea acestui ordin, proprietarii de magazine duty-free au contribuit cu sume grele, de ordinul a milioane de euro, bani care au ajuns atât în buzunarele unor politicieni şi persoane din conducerea unor ministere, cât şi la instanţele de judecată.