Shares

Cu cuţitul la os, aproape 1.000 de suceveni s-au adunat astăzi în faţa Prefecturii Suceava pentru a protesta împotriva măsurilor de reducere a salariilor şi pensiilor.

Mesajele împotriva Guvernului portocaliu şi a preşedintelui Traian Băsescu au abundat, dar nu au lipsit nici sloganuri împotriva lui Gheorghe Flutur, liderul local al PD-L şi preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava.

„Mincinoşii”, „Hoţii”, „Jos Băsescu” sau „Jos Guvernul” au fost scandările care s-au auzit minute în şir. Dotaţi cu fluiere, sindicaliştii prezenţi în faţa Prefecturii Suceava au reacţionat zgomotos de fiecare dată când era pomenit numele vreunui guvernant.

Mămicile nu au lipsit nici ele de la miting, iar pe treptele Palatului Administrativ au aterizat câteva scutece folosite. Pe lângă tradiţionala cruce adusă de sindicalişti în trecut cu ocazia unor proteste care anunţau moartea vreunui societăţi comerciale, sucevenii s-au dovedit inventivi şi au parafrazat diferite versuri sau expresii celebre.

Preşedintele CJ Suceava era invitat să plece într-un mod original: „Fluturaş, cât mai ai aripioare?”, în timp ce poezia lui George Coşbuc, „Noi vrem pământ”, suna cam aşa:

„Când nu vom mai putea RĂBDA

Când FOAMEA ne va RĂSCULA

Hristoşi să fiţi, NU VEŢI SCĂPA

Nici în MORMÂNT!”.

Pe lângă aceste mesaje, pe sutele de pancarte mai era scris „Jos mafia portocalie” sau „V-am votat, ne-aţi trădat”.

Chiar dacă manifestanţii s-au dovedit paşnici, jandarmii s-au pregătit cu importante forţe pentru a putea interveni. Cu precedentul Vaslui în spate, unde cu câteva ore mai devreme, participanţii la miting şi jandarmii s-au îmbrâncit, forţele de ordine de la Suceava au suflat şi-n iaurt. Intrarea principală a Palatului Administrativ a fost închisă cu un gard metalic, astfel încât manifestanţii să poată fi ţinuţi la distanţă în cazul în care ar fi încercat să intre în Prefectură pentru a discuta cu vreun reprezentant local al partidului aflat la putere.