Brigada Diverse

Nechifor îl pocneşte pe Stan cu cifre şi analize pertinente

În PSD Suceava se poate vorbi de sămânţă de scandal, după ce alocarea de bani pentru proiectele PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală) este văzută în termeni total diferiţi.

Preşedintele interimar al organizaţiei judeţene a PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, s-a bătut cu cărămida în piept şi a scos în faţă numărul foarte mare de proiecte acceptate la finanţare, dar şi faptul că „retorica profund demagogică”, cu trimitere directă la Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava şi al organizaţiei judeţene a PNL Suceava, nu-şi are sensul.

Suntem bucuroşi că judeţul Suceava face paşi înainte în dezvoltarea infrastructurii”, a fost declaraţia lui Ioan Stan.

Nu aceeaşi părere o are şi deputatul Cătălin Nechifor, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava şi fost preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD Suceava. Mai exact, Nechifor critică alocarea de fonduri şi spune că nu e cazul ca nimeni să se împăuneze cu suma primită.

stan nechifor

Pe pagina sa de socializare, fostul şef al PSD Suceava a publicat un material cu titlul „Iarna nu-i ca vara, dar alocarea e cu matematica” în care demontează mitul că judeţul ar fi fost favorizat la împărţirea banilor.

Acum, sper să nu se supere nimeni, dar ca să iei coroniţă, e necesar să închei nişte medii şi să faci şi media aritmetică la final, pe ansamblu. Adică, cu alte cuvinte, nu e suficient să ai 10 la purtare, la matematică, sau la geografie, pentru a lua premiul I. Aşa că, să facem o analiză mai aprofundată şi să constatăm cu ochii noştri cum stau lucrurile cu judeţul Suceava, din perspectiva alocării fondurilor prin PNDL 2. La o prima privire, suma de 928,525 milioane lei e cea mai mare din ţară. Dar, dacă ne uităm mai atent şi înţelegem că un judeţ e alcătuit din localităţi, iar acestea au o anumită populaţie, se cuvine să coborâm analiza mai departe şi să înţelegem, spre exemplu, clasamentul alocărilor pe număr de localităţi şi, de ce nu, per capita, adică raportat la populaţia care locuieşte într-un judeţ. Nu de alta, dar fiind bani publici, ei sunt colectaţi de la cetăţeni şi firme la nivel de stat, în buget, şi redistribuiţi după nevoi. Şi fireşte, ţinând cont de principiile enunţate de minister, prin care alocările ţin cont de gradul ridicat de sărăcie, de populaţie şi suprafaţa mare, precum şi de numărul mare de unităţi administrativ teritoriale, eu consider că pentru Suceava ar fi trebuit să fie alocările mai mari. Nu de alta, dar ca suprafaţă suntem pe locul 2 în ţară, după Timiş, ca populaţie suntem între primele judeţe şi ca număr de localităţi, locul 1, cât despre sărăcie, ei bine aici stăm mai bine, undeva după Iaşi şi cam egali cu Bacăul, dar peste Neamţ, Vaslui şi Botoşani, ca să vorbim doar în plan regional. Ei bine, adâncind analiza, lucrurile nu mai stau chiar atât de roz pentru judeţul nostru pentru că, din păcate, nici măcar la nivelul regiunii de dezvoltare Nord Est nu suntem pe primul loc. Ba chiar suntem pe ultimul loc la media alocărilor raportată la numărul de localităţi, care este de 8,144 milioane lei (928,525 mil lei:114 localităţi) şi respectiv locul 4, antepenultimul, la alocarea per capita, al cărei coeficient care este de 1,46 (928,525 mil lei : 634.840 locuitori), ultimele locuri fiind ocupate de judeţul Bacău (cu un coeficient de 1,34, având o populaţie de 616.168 locuitori în 93 de localităţi şi o alocare PNDL de 827,116 mil lei), respectiv Iaşi (coeficient 1.07, având 98 localităţi, cu 772.348 locuitori şi o alocare totală de 831,252 mil lei).

Revenind la regiune, clasamentul arată cam aşa: 1 Botoşani (10,869 mil lei / localitate şi coeficient de 2.04), 2 Vaslui (10.256 mil lei / localitate şi coeficient de 2.35), 3 Neamţ (9.714 mil lei / localitate şi coeficient de 1.78) 4 Bacău (8.893 mil lei / localitate şi coeficient de 1.34) şi locul 5 Iaşi (8.482 mil lei / localitate şi coeficient de 1.07). Evident, locul 6 Suceava, cu 8.144 mil lei, media alocărilor raportată la numărul de localităţi”, este o parte a analizei lui Cătălin Nechifor.

Alo, se aude domnu Stan? Iar dacă analiza asta venea de la cineva din opoziţie, adică de la vreun nemernic de liberal, sunt convins că l-aţi fi înfierat cu avânt tovărăşesc.

Acum să văd ce o să-i spună Ioan Stan colegului său de partid, că până la urmă analiza e analiză, cu cifre şi date concrete, nu cu poveşti nemuritoare. 

Notă: Sursa foto este www.jupanu.ro

Articole asemănătoare

Un Comentariu

 1. Domnule Sandrinio Neagu,v-ati grabit sa consemnati un scandal in cadrul PSD Suceava,poate si pentru ca domnul Nechifor,in mod surprinzator ,nu poate discuta in contradictoriu decat cu colegii de partid,cu privire la restul populatiei avand o atitudine care s-a vadit, atat in timpul mandatului sau cat si,mai ales,la alegerile locale,la care a provocat un dezastru memorabil pentru partidul zis PSD…
  Deci,domnu’ Nechifor: un mare politician englez,un anume Disraelli,a zis in secolul al XIX-lea urmatoarele: minciuna are trei grade ,pe scara gravitatii – minciuna simpla,sperjurul,adica marturia mincinoasa apoi,in varful piramidei, se afla statistica…
  Pentru ca asta a facut domnul Nechifor,s-a prevalat de o statistica frivola,fara relevanta in context,pentru ca banii s-a impartit PE PROIECTE! Restul sunt discutii de cafenea si de budoar politic pentru kurvele de tot felul (in sensul cel mai larg,de la cele care n-au putut dar stiu ,post-factum,cum e cu pututul,pana la cele de duzina,resapate…)
  In maniera in care a calculat,deci nu pe proiecte ci pe metri patrati dar si “per capita” (!!!),ca la vite,puteau sa-i iasa chiar si situatiuni mai fioroase,din cele sesizate mereu de deputatul cu multe facultati si cursuri de initiere,cu doctorat in management dar cu bacalaureatul luat/dat cu jula,l-am numit aici pe domnul nelu balan,un fel de moasa comunala a judetului,importat din Hiliseu-Horea…
  Ca cum ar fi fost,de-o pilda,sa impartim banii pe numarul de fete mari din judet sau pe numar de bucovineni care NU au bundita cu jderi sau pe numar de oameni buni si cinstiti gospodari,alegatori din zona de munte,care au grupa sanguina A-B_IV,sau per capita (nu-i asa?) de vita furajata,desigur,de vaca de carne crescuta in sistemul lohn,cf. nenea Flutur ???
  Cum ar fi fost?
  Dar daca tot are dumnealui,domnul Nechifor,acest puseu de exigenta maxima,de statistician parşiv,nu mai bine facea o comparatie intre alocarile din cel mai bun an al mandatului sau (sa zicem) din vremea pretenului Ponta,care era si un fel de bucovinean corcit,si alocarea din acest an,impartite pe proiecte,sau pe ce-o vrea ‘mnealui,de pilda la numarul de festivaluri medievale&rock?
  Pentru ca, lucru’ draculu’,cum s-ar zice la Botosani, in timpul mandatului său ratat principala sa preocupare a fost să-i conserve “domnului George” toate festivalurile sale de bunica a kitsch-ului ,toate fanteziile de padurar ratat,toate hop-ţup-ţupismele si poncifele cu care ameţiseu Flutur poporul in primul mandat,ca pe un fel de samahoanca de sfecla băută la nesfârsit de un public derutat si confuz.. Ca doar asta este treaba prim-secretarilor de la CJ ai PDL/PSD, sa se comporte ca niste majordomi,ca niste organizatori de nunti si cumetrii,festivaluri a nimic si care nu corespund a nimic ,medievale&rock&castle,sa sune din coada si sa permita utilizarea culturii nationale a jderului belit de blana dar si umplerea de bani a plozilor sfertodoctilor ratati,bani publici,conceptia revolutionara despre lume si viata a renegatilor ronini,macaleandri-ciripitori ramasi fara obiectul muncii …
  Iar ce ramane dupa toate astea,nu intra in statistici?
  In aritmetica de doi lei nu incape ca ,dupa ce ne trezim din festivaluri ca dintr-o mahmureala de samagon,noi suntem – adica judetul Bucovina, in care este,de obicei,prim-secretar domnul padurar Flutur – deci noi suntem pe veci in siajul hulitelor judete Vaslui si Botosani,care nu au nici jderi,nici die kluppen, y compris, nici festivaluri ale branzei de capra&oaie…
  Inainte de a face statistici,domnu’ Nechifor,uitati-va cu atentie mai intai in oglinda apoi in condicuta de comenzi ratate.
  P.S.
  Puteti – fireste,nu e frica – sa nu publicati acest comentariu sub onorabilul pretext ca nu se aliniaza la codul eticii si echitatii capitaliste,al muncii si vietii pedelistilor,astazi si maine…
  Ca ori cu acest comentariu,ori fara ele,se observa cu ochiul liber,chiar cu ochiul inca liber al lui basescu,ca atat Nechifor cat si Ponta dar si Ivan si un oarecare Grindeanu o pun de o asa-zisa sciziune in PSD,dupa cum este ordinul… Ca ce sa faca altceva? Ponta nu a negat niciodata ca a fost ales presedinte al PSD cu sprijinul lui Coldea,nu a negat ca avea revelatii in vie cu Codruta,nu a motivat macar faptul ca a cedat la amenintarile lui Coldea si,iaca,ne prinde Centenarul Unirii fara autostrazi care sa treaca peste Carpati! Despre Ivan stie tot Iasul ca era cu partea posterioara a kurului in barca “liberalilor”,ca se adapa la aceeasi fantana cu majurul Chirica…
  Adunatura de ratati care,chiar exclusi,au nevoie de prestigiul PSD, peste acoperirea de basca,ca sa-l poata ,eventual,darâma! Dupa cum suna comanda ,aflata deja in frapiera.

Citiți de asemenea
Close
Back to top button