Shares

În PSD Suceava se poate vorbi de sămânţă de scandal, după ce alocarea de bani pentru proiectele PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală) este văzută în termeni total diferiţi.

Preşedintele interimar al organizaţiei judeţene a PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, s-a bătut cu cărămida în piept şi a scos în faţă numărul foarte mare de proiecte acceptate la finanţare, dar şi faptul că „retorica profund demagogică”, cu trimitere directă la Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava şi al organizaţiei judeţene a PNL Suceava, nu-şi are sensul.

Suntem bucuroşi că judeţul Suceava face paşi înainte în dezvoltarea infrastructurii”, a fost declaraţia lui Ioan Stan.

Nu aceeaşi părere o are şi deputatul Cătălin Nechifor, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava şi fost preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD Suceava. Mai exact, Nechifor critică alocarea de fonduri şi spune că nu e cazul ca nimeni să se împăuneze cu suma primită.

stan nechifor

Pe pagina sa de socializare, fostul şef al PSD Suceava a publicat un material cu titlul „Iarna nu-i ca vara, dar alocarea e cu matematica” în care demontează mitul că judeţul ar fi fost favorizat la împărţirea banilor.

Acum, sper să nu se supere nimeni, dar ca să iei coroniţă, e necesar să închei nişte medii şi să faci şi media aritmetică la final, pe ansamblu. Adică, cu alte cuvinte, nu e suficient să ai 10 la purtare, la matematică, sau la geografie, pentru a lua premiul I. Aşa că, să facem o analiză mai aprofundată şi să constatăm cu ochii noştri cum stau lucrurile cu judeţul Suceava, din perspectiva alocării fondurilor prin PNDL 2. La o prima privire, suma de 928,525 milioane lei e cea mai mare din ţară. Dar, dacă ne uităm mai atent şi înţelegem că un judeţ e alcătuit din localităţi, iar acestea au o anumită populaţie, se cuvine să coborâm analiza mai departe şi să înţelegem, spre exemplu, clasamentul alocărilor pe număr de localităţi şi, de ce nu, per capita, adică raportat la populaţia care locuieşte într-un judeţ. Nu de alta, dar fiind bani publici, ei sunt colectaţi de la cetăţeni şi firme la nivel de stat, în buget, şi redistribuiţi după nevoi. Şi fireşte, ţinând cont de principiile enunţate de minister, prin care alocările ţin cont de gradul ridicat de sărăcie, de populaţie şi suprafaţa mare, precum şi de numărul mare de unităţi administrativ teritoriale, eu consider că pentru Suceava ar fi trebuit să fie alocările mai mari. Nu de alta, dar ca suprafaţă suntem pe locul 2 în ţară, după Timiş, ca populaţie suntem între primele judeţe şi ca număr de localităţi, locul 1, cât despre sărăcie, ei bine aici stăm mai bine, undeva după Iaşi şi cam egali cu Bacăul, dar peste Neamţ, Vaslui şi Botoşani, ca să vorbim doar în plan regional. Ei bine, adâncind analiza, lucrurile nu mai stau chiar atât de roz pentru judeţul nostru pentru că, din păcate, nici măcar la nivelul regiunii de dezvoltare Nord Est nu suntem pe primul loc. Ba chiar suntem pe ultimul loc la media alocărilor raportată la numărul de localităţi, care este de 8,144 milioane lei (928,525 mil lei:114 localităţi) şi respectiv locul 4, antepenultimul, la alocarea per capita, al cărei coeficient care este de 1,46 (928,525 mil lei : 634.840 locuitori), ultimele locuri fiind ocupate de judeţul Bacău (cu un coeficient de 1,34, având o populaţie de 616.168 locuitori în 93 de localităţi şi o alocare PNDL de 827,116 mil lei), respectiv Iaşi (coeficient 1.07, având 98 localităţi, cu 772.348 locuitori şi o alocare totală de 831,252 mil lei).

Revenind la regiune, clasamentul arată cam aşa: 1 Botoşani (10,869 mil lei / localitate şi coeficient de 2.04), 2 Vaslui (10.256 mil lei / localitate şi coeficient de 2.35), 3 Neamţ (9.714 mil lei / localitate şi coeficient de 1.78) 4 Bacău (8.893 mil lei / localitate şi coeficient de 1.34) şi locul 5 Iaşi (8.482 mil lei / localitate şi coeficient de 1.07). Evident, locul 6 Suceava, cu 8.144 mil lei, media alocărilor raportată la numărul de localităţi”, este o parte a analizei lui Cătălin Nechifor.

Alo, se aude domnu Stan? Iar dacă analiza asta venea de la cineva din opoziţie, adică de la vreun nemernic de liberal, sunt convins că l-aţi fi înfierat cu avânt tovărăşesc.

Acum să văd ce o să-i spună Ioan Stan colegului său de partid, că până la urmă analiza e analiză, cu cifre şi date concrete, nu cu poveşti nemuritoare. 

Notă: Sursa foto este www.jupanu.ro