Pensie de 8.000 de lei pentru un magistrat în vârstă de 48 de ani. Mă cuprinde revolta

Un magistrat sucevean s-a pensionat recent. O ştire ca toate altele, dar pentru mine detaliile sunt de-a dreptul înfricoşătoare.
Îmi demonstrează că societatea în care trăim este plină de inechităţi şi favoritisme. Probabil că o să-mi daţi şi voi dreptate, pentru că eu sunt de-a dreptul revoltat, şi nu vizavi de persoana respectivă, ci de sistem, sistem care va produce şi alţi pensionari de aceeaşi factură.
Detalii: pensionarul magistrat are aproximativ 48 de ani şi va încasa lunar undeva în jurul a 8.000 de lei.
Cu alte cuvinte, un om aflat în plenitudinea forţelor intelectuale şi presupun şi fizice, care mai avea de oferit foarte multe lucruri societăţii are pârghiile legale pentru a sta pe cuptor şi de a încasa o sumă deloc neglijabilă pentru România, aproape 2.000 de euro.
Prevederea legală care a permis magistratului să iasă la pensia este aceea potrivit căreia avea în spate 25 de ani de vechime în sistem.
Bine, bine, dar cu ce sunt mai proşti profesorii, medicii sau alte categorii sociale, şi vorbim aici de bugetari. De ce nu ar putea ieşi şi ei la pensie după 25 de ani de activitate?
Un sistem gândit cu curul, care favorizează clar anumite categorii profesionale, iar în cazul de faţă mă refer la magistraţi, fie că se numesc ei procurori sau judecători.
Nimeni nu i-a obligat să aleagă această profesie, una solicitantă de altfel. Dar câte alte profesii nu sunt poate chiar mai dificile decât munca de procuror sau judecător.
Revolta mea vine din faptul că oameni care ar putea contribui prin experienţa acumulată la o justiţie mai bună pleacă liniştiţi din sistem. Iar totul pleacă de la modalitatea cretină de avansare a magistraţilor.
Practic, un judecător sau procuror sare de la o instanţă inferioară către una superioară în timp record, iar odată cu aceste avansări creşte proporţional şi salariul. Avansările, sau mai bine zis posibilităţile de a trece la clasele superioare, sunt mult prea rapid, iar în acest fel se ajunge ca o persoană de până în 50 de ani să poată îndeplini condiţiile de ieşire la pensie cu un venit substanţial.
Dacă s-ar elimina aceste favoruri nefaste, eu aşa le consider, justiţia, fie că se numeşte procuratură, fie că este vorba de instanţele de judecată, ar fi mult mai corectă. Pe de o parte sistemul se plânge de lipsa oamenilor, iar pe de altă parte le permite să plece la o vârstă la care alţii nici nu se gândesc la pensie.