Shares

Restructurările din cadrul autorităţilor de administrare fiscală vor lăsa urme adânci şi la Suceava.

Dacă soarta instituţiei numită Garda Financiară şi a Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale pare pecetluită, ambele urmând a fi desfiinţate, nu la fel stă situaţia şi cu Direcţia Judeţeană a Finanţelor Publice.

Chiar dacă scapă de la decapitare, Fiscul îşi va restrânge şi el activitatea şi atribuţiile, conducerea urmând să fie asigurată de noua structură care este în curs de formare. Este vorba de o structură regională, care îşi va avea sediul (unde în altă parte oare?) la Iaşi.

Partea bună, cel puţin pentru această perioadă de început, este aceea că şeful viitoarei structuri regionale va fi un sucevean. Este vorba de Petrică Ropotă, actualul şef al DGFP Suceava.

Surse bine informate susţin că Ropotă este în poll-position pentru această funcţie, fiind agreat de oamenii din structurile naţionale de conducere ale administraţiei fiscale.

ropota fular

Iar faptul că vom avea doar 8 regiuni, cu acelaşi număr de unităţi fiscale regionale a fost stabilit prin acordul convenit de Guvernul României cu Fondul Monetar Internaţional. Astfel, din numărul actual de 221 unităti fiscale ale ANAF vor rămâne doar opt direcţii regionale până la jumătatea acestui an şi 47 de unităţi fiscale locale, până în 2015.

În ceea ce-i priveşte pe angajaţii Gărzii Financiare Suceava şi pe cei ai Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Suceava care vor să îşi păstreze posturile pentru a lucra în nou-înfiinţata Direcţie Antifraudă vor fi obligaţi să treacă de anumite teste.

“ANAF se restructurează. Posturile se păstrează, dar nu înseamnă că absolut toată lumea va fi trecută, sunt nişte teste pe care trebuie să le dea cei de acolo şi s-ar putea ca nu toţi să corespundă”, este declaraţia dată de premierul Victor Ponta la un post naţional de televiziune.