Shares

Poliţia Suceava a fost politizată, iar ceea ce s-a petrecut în ultimele zile demonstrează că lupta împotriva hoţilor trece prin birourile politicienilor.

Pe scurt, luni la amiază, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat că noul şef al IPJ Suceava este comisarul şef Viorel Onea, pentru ca, după mai puţin de 24 de ore, ordinul să fie revocat, iar noul inspector şef a redevenit comisarul şef Ioan Crap.

Curat Caragiale. Stai şi te gândeşti în ce ţară trăim de se poate ajunge la astfel de situaţii hilare şi jenante. Răspunsul e unul singur, în ţara premierului care trimite o lege în Parlament şi apoi tot el spune că nu o va vota şi va cere acelaşi lucru şi din partea colegilor săi.

Şi nu am făcut această asociere fără rost. Schimbările din fruntea IPJ Suceava sunt rezultatul unor lupte interne din cadrul USL. Pe de o parte, ministrul liberal al MAI, Radu Stroe, şi grupul de interese care este în jurul său, iar pe de altă parte social-democraţii care-şi doresc să controleze această instituţie extrem de importantă care se numeşte Poliţia.

sediu ipj suceava

Nu mai este nici un secret că susţinerea de care a beneficiat şi are parte în continuare comisarul şef Viorel Onea vine pe filiera senatorului PSD Ovidiu Donţu. De partea cealaltă, se pare că sprijinul pentru comisarul şef Ioan Crap vine din partea deputatului PNL Alexandru Băişanu.

Iar aversitatea dintre Donţu şi Băişanu este, de asemenea, de notorietate, fiecare dintre ei căutând orice prilej pentru a-i aminti celuilalt care e mai puternic.

Este foarte clar că USL, cel puţin la Suceava, nu funcţionează ca o alianţă, iar faptul că încă mai sunt împreună este doar o chestie conjuncturală. Tocmai acesta este şi motivul pentru care fiecare dintre partide încearcă să-şi pună oameni de încredere în punctele cheie, iar Poliţia este nu importantă, ci crucială, din mai multe puncte de vedere.

Ceea ce nu au realizat politicienii este faptul că prin acest talmeş-balmeş nu fac altceva decât să ştirbească imaginea unei instituţii, dar şi a oamenilor pe care-i schimbă după bunul lor plac. Nu era mai cinstit pentru toată lumea să deţină prin rotaţie, câte 6 luni fiecare, conducerea anumitor instituţii?