Brigada Diverse

Previziuni sumbre pentru 2018, din punct de vedere fiscal

Pentru anul 2018 previziunile din punct de vedere fiscal mi se par de-a dreptul dezastruoase, atât la nivel de Suceava, cât şi naţional.

Să le luăm pe rând. Primarul Ion Lungu se lamentează că este cel mai greu an din ultimii 13, de când se află în fruntea administraţiei locale, în ceea ce priveşte încasarea taxelor şi impozitelor. Pe de altă parte, acelaşi Ion Lungu ne anunţă că anul viitor vom avea biruri mărite, în medie, cu 19%.

Păi dacă anul ăsta a fost unul prost ca încasări, anul viitor când dăm cu o cincime mai mult va fi mai bine?

Pe linia taxelor locale viitorul este deja cenuşiu. Din păcate, nici alte perspective nu sunt mai bune. Băncile ne pregătesc şi ele surprize neplăcute. O spune avocatul Gheorghe Piperea, care vorbeşte în termeni aproape apocaliptici despre ce urmează pe piaţa bancară.

lei romanesti

În timp ce debitorii români asistă pasiv cum instanțele din București și din alte orașe mari resping pe bandă rulantă acțiuni în înghețarea cursului și se lametează pe facebook, spaniolii se bucură de efectele speței Andriciuc, o hotărâre obținută la sesizarea unei instanțe din România. Bine, unii sunt mai mult preocupați să nu piardă promoțiile de blecfraidai, ingnorând voioși capcanele plantate în contracte de (dez)onorabilii creditori. Se va vedea ce înseamnă riscul valutar și de dobândă doar prin iunie 2018, când cursul la euro va trece de 5 lei, iar robor va trece de 5%. Dar atunci va fi prea târziu. Cu soluțiile cimentate acum, banksterii vă vor râde în nas, voioși achizitori de credite ieftine. Iar vouă vă va rămâne vechea și mult încercata lamentație pe facebook. O să mă întrebați ce e de făcut. Două chestii ar avea efect: boicotul și revolta administrativă și judiciară masivă contra celor care vă abuzează și înșeală. Nu veți face asta, însă. Pentru că, nu-i așa, lăcomia este bună, mulțimea își va revendica dreptul de a consuma pe credit. S-a mai întâmplat asta, când mă chinuiam să vă explic de ce e bună legea dării în plată. Tinerii frumoși și liberi mi-au organizat chiar proteste pe motiv că le „răpesc” dreptul de a se face captivi pe 30 de ani pentru a-și „cumpăra” pe credit colivii de 50-60 mp prin Programul Prima casă, colivie pe care o vor putea pierde la anul, odată cu dublarea ratelor. Rise up? Nope. Just hangin’ arround.”, este opinia publicată pe contul său de Facebook de către Gheorghe Piperea.

Pe de altă parte, în primele 9 luni ale acestui an, băncile din România au avut un profit de 4 miliarde de lei, adică în jur de 900 de milioane de euro. Din păcate, aceste sume au fost repatriate de bănci în ţările de origine, fără ca statul român să facă absolut nimic pentru a stopa acest jaf organizat.

Şi, nu pot uita cum în plină criză economică, matusalemicul Mugur Isărescu, acompaniat îndeaproape de flaşneta stricată Adrian Vasilescu (apropo, la BNR se iese la pensie direct în sicriu? Dacă nu ştiaţi, consilierul guvernatorului BNR face în martie anul viitor 82 de ani), certau populaţia să ia credite în moneda naţională sau să le transforme din valută în lei. Ei bine, ce se petrece acum? Robor creşte, şi nimeni nu ştie unde se va opri, iar creditele care trebuie returnate îi împovărează din nou pe aceeaşi şi aceeaşi proşti. Până când?

 

Articole asemănătoare

Back to top button