Brigada Diverse

Franz versus Ion

Dincolo de lupta şi rivalităţile politice existente, şi e normal să existe aşa ceva, deunăzi Dan Ioan Cuşnir, preşedintele organizaţiei municipale a PSD Suceava a grăit un mare adevăr.

În timp ce educatul primar al Sucevei, Franz-Cavaler de Loges a muncit timp de 23 de ani, în perioada 1891-1914, pentru a transforma comuna Suceava într-un oraș, Ion Lungu se chinuie de 15 ani să transforme orașul Suceava într-o comună”, sună declaraţia lui Dan Ioan Cușnir.

Iar dacă ar fi fac o comparaţie, deşi mi se pare cam deplasată, din perioada lui Franz-Cavaler de Loges ne-au rămas actualul Muzeu al Bucovinei, dar şi Palatul Administrativ, două clădiri emblematice pentru oraş, fără a mai pune la calcul uzina electrică dar şi alte investiţii ce sunt în picioare şi funcţionale şi azi.

franz cavaler des loges

În oglindă îl avem pe actualul edil. Ce avem de pe urma sa, din aceşti ani de mandat? Păi ar fi Centrul Tradiţiilor Populare de lângă patinoar, vreo două grădiniţe prin Burdujeni, cică parcările subterane din centrul municipiului Suceava şi reabilitarea clădirii Cinema Modern.

O fi mult, o fi puţin, însă doar voi, cititorii, puteţi spune asta.

Altceva vreau să aduc în atenţie. Şi anume, Franz-Cavaler de Loges a avut lângă el o somitate în arhitectură. Se numeşte Karl Romstorfer, iar lui îi datorăm faptul că Cetatea de Scaun a Sucevei a fost scoasă din pământ, că a efectuat cercetări arheologice la Cetatea Şcheia, dar şi că a reabilitat mai multe biserici importante, respectiv Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou Suceava sau Biserica Mirăuţi.

Da, îmi veţi spune că şi Ion Lungu a contribuit la ridicarea Catedralei Neamului de pe Mărăşeşti şi e adevărat că la iniţiativa lui administraţia locală a contribuit cu sume importante. Dar, în acest caz, meritul poate fi împărţit tuturor consilierilor care au votat alocarea de fonduri pentru catedrală.

ion lungu drapel

Altceva vreau să remarc. Faptul că, în timpul actualului primar, Suceava s-a transformat într-o adevărată magherniţă, fără planuri urbanistice clare, ceea ce a dus la apariţia unor clădiri de 10 etaje în zone cu blocuri de patru etaje, cu clădiri colorate în mii de nuanţe.

Ion Lungu nu a vrut să facă ordine pe acest palier, unul care până la urmă dă personalitate şi unicitate unui oraş. Spun că nu şi-a dorit realizarea PUG, deşi în mandatul 2008-2012 a avut majoritate absolută în Consiliul Local şi ar fi putut promova acest proiect extrem de important.

În schimb, s-a dorit menţinerea unei stări de incertitudine, în care domnia haosului să fie suverană. Şi s-a reuşit acest lucru. Iar ceea ce s-a stricat în aceşti ani nu vom repara nici în următoarea sută.

Dacă asta e o moştenire de care copiii copiilor noştri se vor mândri înseamnă că sistemul de valori s-a răsturnat complet. 

Articole asemănătoare

Back to top button