Brigada Diverse

Războiul care bate la uşă

Războiul în toată regula care se duce de câteva luni bune în Ucraina pare un subiect de matineu pentru societatea românească.

Am văzut abordări prin câteva ziare, dar şi pe la câteva televiziuni, dar nu de o manieră care să arate că oamenii care conduc România sunt preocupaţi la modul serios de ceea ce se întâmplă la o aruncătură de băţ de graniţele noastre.

O chestiune extrem de serioasă este tratată în nuanţe diferite de preşedinte şi premier, personaje care sunt interesate mai mult de conservarea puterii şi de jocuri mărunte de interese.

Ferească Dumnezeu dacă războiul va ajunge la poarta noastră pentru că ne va prinde din nou nepregătiţi. Spun asta pentru că armata noastră este la pământ, atât ca număr cât mai ales ca înzestrare, iar discuţiile pe tema achiziţionării de arme performante sunt inexistente.

razboi ucraina

Ne bazăm în mare parte pe SUA şi pe NATO, pe bazele militare pe care cele două structuri ne promit că le vor amplasa în România. Până când acestea vor deveni realitate s-ar putea să fie mult prea târziu.

La modul cum decurg ostilităţile în Ucraina, în câteva săptămâni vom deveni vecini cu Rusia, şi mă refer aici în special la zona de la gurile Dunării. Iar cum Rusia care nu şi-a ascuns niciodată interesele pentru Moldova nu m-ar mira să avem o graniţă mult mai vastă cu marele vecin de la Răsărit.

Noua Rusie, aşa cum este denumit de Kremlin teritoriul de la Marea Neagră, care include şi Odessa, nu este doar un vis al ruşilor, ci un obiectiv strategic pe care vor căuta să şi-l atingă cu orice mijloc în faţa unui Occident care îşi bea liniştit cafeaua de dimineaţă.

Nu ştiu şi nu cred ca România să aibă vreun plan pentru această situaţie. Mai mult, prin declaraţiile din ultimii ani, în care Rusia şi acţiunile ei au fost atacate constant în special de preşedintele Traian Băsescu, am convingerea că în cancelaria de la Kremlin nu avem nici urmă de prieten.

După cum evoluează evenimentele ne îndreptăm cu paşi rapizi spre un război în care nu suntem pregătiţi să intrăm, nici militar şi nici psihologic.

Articole asemănătoare

Un Comentariu

Citiți de asemenea
Close
Back to top button