Brigada Diverse

Războiul oilor, în cultura suceveană

Incident politico-cultural acum câteva zile la o manifestare care a avut loc la Muzeul de Istorie. Protagonişti au fost directorul interimar al Centrului Cultural Bucovina Vasile Ursachi şi unul dintre angajaţii Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Ion Drăguşanul.

Totul a plecat de la modificarea programului stabilit pentru o acţiune privind lansarea unor cărţi având ca fundal o expoziţie retrospectivă a pictorilor bucovineni sub genericul „Două veacuri de arte frumoase în Bucovina”. Acţiunea fusese programată pentru sfârşitul lunii ianuarie 2010 pentru a marca un an de la reactivarea Societăţii Artiştilor şi Amicilor Artelor Plastice din Bucovina. Pentru această manifestare, Ion Drăguşanul (foto jos), iniţiatorul şi responsabilul din partea Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, a anunţat acţiunea, inclusiv în ultimul număr al publicaţiei „Revista Bucovinei”, publicaţie oficială a Consiliului Judeţean Suceava.

În acest fel, Drăguşanul şi-a asumat buna desfăşurare a manifestării, având ca parteneri Complexul Muzeal Bucovina, care a realizat expoziţia de fundal cu lucrări ale pictorilor bucovineni.

Printre acţiunile care nu au mai avut loc se numără lansarea celor două cărţi anunţate. Una dintre ele viza personalitatea artistului plastic humorean Radu Bercea, iar a doua era o privire generală asupra vieţii plastice din perimetrul bucovinean. Din lipsa fondurilor, cele două cărţi nu au mai ieşit de sub tipar. În plus, evenimentul trebuia să fie susţinut şi prin participarea unui grup folk, dar până la urmă şi acest eveniment a fost anulat.

Considerând că acţiunea nu şi-a atins în totalitate scopul propus, Ion Drăguşanul s-a justificat în prezenţa participanţilor printr-o banc cu trimitere directă la conducerea Consiliului Judeţean Suceava.

„O turmă de oi stătea la coadă la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea şi Forţei de Muncă Suceava pentru angajare. Întrebate ce ştiu să facă au răspuns că ştiu să scrie. La întrebarea ce anume ştiu să scrie, oile au spus: <Ştim să scriem Bucovina pe dealuri>. Şi toate au fost angajate în cultura suceveană şi în Consiliul Judeţean”, a spus Drăguşanul de faţă cu toţi participanţii, în cuvântul de deschidere al manifestării.

Înţepătura nu a fost digerată prea bine de Vasile Ursachi, care deşi a sosit mai târziu la acţiune a intervenit cu un discurs prin care a încercat să transmită auditoriului mesajul „Şi eu ştiu să vorbesc, nu sunt oaie”. Directorul interimar al Centrului Cultural Bucovina a promis la final că cele două cărţi vor ieşi de sub tipar.

Pare doar începutul unui război politico-cultural, în urma căruia nu se ştie cine va avea de câştigat.

Articole asemănătoare

Un Comentariu

Back to top button