Brigada Diverse

Schweighofer, înghesuită bine

Am scris aici de-a lungul timpului mai multe materiale despre activitatea celor de la Schweighofer, în special vizavi de ceea ce se petrece la Dorneşti-Suceava.

Înţeleg că materialul video despre negocierile pentru achiziţionarea fără acte a lemnului, material pentru care Antena 3 merită toate felicitările, a strâns deja peste un milion de vizualizări pe internet.

O fi bine, o fi rău, nu ştiu ce să spun. Ştiu doar că haosul din pădurile noastre trebuie stopat şi cât mai urgent.

Crede oare cineva că fără complicitatea celor de la Regia Naţională a Pădurilor se poate întâmpla ceva? Vă spun eu că nu. O parte dintre aceşti mahări din silvicultură sunt mânjiţi din cap până în picioare, iar dacă DNA ar intra pe fir sunt convins că multe capete vor cădea, inclusiv de la Suceava.

Ca fapt divers, Nichifor Tofan, şeful îl mare din partea românească a celor de la Schweighofer a fost şef al Direcţiei Silvice Suceava, iar printre cei care îi sunt rude se numără atât Gheorghe Flutur, fost ministru al Agriculturii, cât şi Gavril Mîrza, un om influent în perioada de glorie a lui Octav Cozmîncă şi Adrian Năstase.

camion lemne

E posibil să fie doar simple coincidenţe, dar şi acestea trebuie ştiute de oamenii de rând, care se uită neputincioşi la drujbele care taie pădurile Sucevei şi ale României într-un dispreţ total.

Mai nou, Asociaţia Bankwatch România şi Asociaţia Neuer Weg au depus cereri privind suspendarea funcţionării, fără autorizaţiile necesare, a fabricii de debitare şi prelucrare a lemnului din comuna Reci, judeţul Covasna, fabrică aparţinând aceleiaşi firme austriece Schweighofer.

Fabrica SC HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SRL a fost construită ilegal (cu încălcarea repetată a Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii şi a legislaţiei europene şi româneşti privind elaborarea Studiilor de Impact asupra Mediului (SEA si EIA). Mai mult decât atât, fabrica şi staţia de cogenerare aferentă încă nu au obţinut autorizaţia integrată de mediu şi nici autorizaţie de funcţionare, dezbaterea publică la Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna fiind programată pentru 18 mai 2015. Cu toate acestea, fotografii realizate în ultimele săptămâni, inclusiv în 30 aprilie 2015, arată o activitate de producţie intensă în acea unitate de producţie, inclusiv stive de produs finit (cherestea). Pornind de la experienţele anterioare cu activitatea firmei SC HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SRL, există suspiciunea că, de la bun început, şi la fabrica de la Reci se va prelucra lemn tăiat ilegal”, se arată în comnicatul de presă remis luni, 4 mai 2015.

Încet-încet începe să se dovedească faptul că austriecii sunt austrieci doar la ei în ţară, iar când ajung pe meleagurile noastre devin est-europeni, mai exact români, cu acte-n regulă. 

Articole asemănătoare

Un Comentariu

  1. Pe langa copacii taiati ilegal foarte multe accidente de munca nedeclarate si un program de munca ce ne duce in pragul sclaviei,despre aceste ce spuneti?

Back to top button