Shares

Prefectura Suceava devenit locul de întâlnire al profesorilor.

Fie că este vorba de mitinguri spontane sau autorizate, dascălii ştiu că în faţa acestei instituţii se pot întâlni cu alţi colegi, uneori şi cu lideri de sindicat, şi în felul acesta se pun la curent cu bursa zvonurilor despre plata integrală a salariilor.

Pentru că asta se petrece de vreo două săptămâni, nimeni nu ştie exact ce se va întâmpla mâine. Autorităţile locale, în frunte cu prefectul Sorin Popescu, dar mai ales cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava Gheorghe Flutur, anunţă că situaţia se rezolvă, dar au ajuns să nu-i mai creadă nimeni. Aşa că îndemnurile de a renunţa la grevă, venite din incinta Palatului Administrativ, au cam fost ignorate. Iar cei care au fost mai creduli şi au muşcat momeala au revenit la şcoală, dar mai nou au reintrat în grevă.

Situaţia este cam haotică, iar liderii de sindicat depăşiţi cu totul. Mă aşteptam ca astăzi, în faţa Prefecturii Suceava să se adune un număr mare de profesori, dar se vede că nu gândesc la fel ca dascălii suceveni. S-au adunat vreo 300 de oameni, aproape la fel de mulţi ca la mitingurile spontane. Asta denotă că acţiunea de protest se face fără cap, sau fără implicarea unui lider adevărat, capabil să adune oamenii. Ce-i drept, şi profesorii, în dulcele stil local, preferă să scoată castanele din foc cu mâna altora, iar în loc să iasă în stradă rămân acasă şi dau meditaţii.

La finalul mitingului de astăzi am văzut că profesorii s-au adunat în grupuri, grupuleţe înainte de a pleca spre casă destul de nedumeriţi. Este exact imaginea pe care mi-am făcut-o şi eu despre această grevă. O acţiune divizată, mai mult împinsă de la spate de entuziasmul unor profesori care i-au atras de partea lor şi pe alţi colegi. Pentru unii dintre ei au trecut deja două săptămâni de protest, iar perspectiva de a nu primi mai nimic la următorul salariu este din ce în ce mai palpabilă. Este un motiv suficient pentru ca unii să renunţe la protest în dezorganizarea generală care domină greva.

Revenind la liderii de sindicat care ar trebui să ia în mâini la modul cel mai serios această acţiune nu pot constata decât că unii dintre ei sunt sublimi, dar lipsesc cu desăvârşire. Este cazul lui Constantin Cernica, un sindicalist parcă prins cu şuruburi în acest scaun. Alunecos şi abil, Cernica a reuşit să-i păcălească pe profesori ani în şir, dualitatea sa fiind o caracteristică pe care oamenii de la catedră au demascat-o abia acum. Mai nou a anunţat că va renunţa la funcţie în favoarea altuia „mai tânăr”, dar tare mi-e că se va răzgândi, că, deh, experienţa sa bogată trebuie pusă în slujba profesorilor.

Pentru dascălii suceveni ar trebui să constituie o lecţie suficientă, care să-i determine să gândească de două ori înainte de a unge lider un om fără coloană vertebrală în lupta cu autorităţile.